Olympisch Goud
Enie.nl blog

De Olympische Gedachte

Door op september 1, 2016

Het is alweer september! Wat gaat de zomer snel voorbij! Maar anders dan misschien vele anderen, heb ik alweer zin in de winter. Gelukkig gaan we over anderhalve week het ijs alweer op. Maar eerst nog maar even terugkijken naar augustus met mijn blog die ik maandelijks voor enie.nl schrijf. En als ik aan de afgelopen maand denk, dan staat die voor mij eigenlijk helemaal in het teken van de olympische spelen. Heerlijk! Ieder vrij moment voor de tv en sporten kijken die je normaal gesproken nooit voorbij ziet komen. Waar ik het meest van genoten heb, zijn de emoties, misschien omdat ik ze zelf zo goed herken. Bij sommigen teleurstelling (en ja, dat is in vele gevallen een understatement) en bij anderen pure blijdschap. Zelf denk ik dan terug aan de spelen van Sochi, na de vierde plek op de 1500m was de teleurstelling enorm. Ik was er echt kapot van. Had ik dan al die tijd voor een magere vierde plek getraind? Was dit het dan? Gelukkig heb ik daarna ook nog de enorme blijdschap van een gouden medaille gevoeld. Het is heel moeilijk te beschrijven, maar op dat moment doet al het andere er even niet meer toe en ben je alleen maar intens gelukkig. Je hebt je doel bereikt en staat op het hoogst mogelijke podium. Naast terugblikken op de spelen van Sochi, heb ik de afgelopen maand ook heel veel gedacht aan de spelen van PyeongChang 2018. Ik heb er alles voor over om nog een keer dat geluk van de gouden medaille te voelen. In feite heb ik mijn hele leven daaromheen gebouwd, alles moet nog één keer keer wijken voor dat ene doel…

Maar nu even terug naar het thema van mijn Enie.nl blogs: duurzaamheid. Want hoe geweldig ik de Olympische Spelen ook vind, en hoe lekker ik daar ook bij kan wegdromen, over het algemeen kun je zeggen dat zulke enorme evenementen ook een hele grote impact hebben op het milieu. Want hoe erg je je best ook doet om het duurzaam te maken, de stadions zullen toch moeten worden gebouwd, de sporters en toeschouwers reizen vanaf de hele wereld naar de locaties, en de stadions, hotels, tv-studios, openingsceremonie etc. gebruiken enorm veel energie. Toch denk ik dat je kunt stellen dat de olympische spelen goed zijn voor het milieu.

Sinds 1994 heeft het Internationale Olympische Comité (IOC) namelijk een Sport en Milieu commissie en is het milieu naast sport en cultuur de derde belangrijke pijler van de Olympische gedachte. Sindsdien bestaat een belangrijk deel van de bids om de spelen te krijgen uit aandacht voor het milieu en proberen de organiserende landen iedere keer met nieuwe en slimme innovaties de ‘groenste spelen ooit’ te organiseren. Nou is er natuurlijk veel over het milieu in Rio te zeggen en worden deze spelen na Beijing 2008 op de tweede plek gezet van ‘meest vervuilde spelen ooit’, maar wat daarbij niet meegewogen wordt zijn de verbeteringen. Over Rio is het uiteindelijke rapport nog niet bekend, maar over Beijing kun je bijvoorbeeld zeggen dat in voorbereiding op de spelen veel vervuilende fabrieken werden gesloten, de ozonlaag-aantastende HCFCs in bijvoorbeeld spuitbussen en koelkasten werden verboden, energieverbruik met 43% werden teruggedrongen en hernieuwbare energiebronnen werden ‘ontdekt’. Dus ja, Beijing kwam van heel erg ver, maar deze verbeteringen helpen het milieu wel degelijk!

Wat ik nou zo gaaf vind aan Rio is dat ze ondanks de problemen die ze hebben met bijvoorbeeld de waterkwaliteit en de luchtkwaliteit en niet te vergeten de economische recessie, toch proberen andere mensen te inspireren iets aan het milieu te doen. Volgens mij was duurzaamheid zelfs het belangrijkste thema van de openingsceremonie! Zo kregen bijvoorbeeld alle deelnemers een zaadje wat tijdens de ceremonie werd gepland en al die zaadjes samen gaan straks een nieuw bos vormen van 208 verschillende soorten bomen, 1 soort voor elke delegatie. En hoewel dit bos van 12,000 bomen misschien niet het verschil gaat maken in de wereld, is de boodschap duidelijk: wacht niet om anderen te inspireren iets aan het milieu te doen tot je zelf alle zaakjes helemaal op orde hebt, maar begin nu. Inspireer anderen, doe dingen, hoe klein ook en laat anderen hetzelfde doen. Verbeter de wereld, begin bij jezelf is uit. Het is nu: verbeter de wereld en doe het samen!

TAG
Gerelateerde blogs

Geef een reactie