Trainingskamp

Trainen, eten, slapen en… Dan Brown

Door op september 18, 2016

Voor mij is de herfst afgelopen week weer begonnen. Hoezo? Het is toch nog supermooi zomerweer? Ja, dat klopt inderdaad, maar ik sta alweer op het ijs. En deze keer in de allerlaatste voorbereidingen op het schaatsseizoen, de zomerkampen zijn voorbij! Ik ben ondertussen alweer bijna een week op trainingskamp in Berlijn. Het is heerlijk om weer te schaatsen en het voelt toch ook echt anders dan zomerijs, misschien omdat het net wat minder vrijblijvend voelt. De wedstrijden komen dichterbij en ik ben dus meer op zoek naar het échte schaatsgevoel en zie het minder als fysieke training.

Vermoeidheid

Jammer genoeg kom ik door het schaatsen wel meteen in de problemen met mijn blog. Ik was van plan iedere week toch ten minste een artikeltje te plaatsen, en dat liefst voor het weekend, zodat iedereen die erin geïnteresseerd is in het weekend even naar mijn website kan surfen. Maarja, dat schaatsen… je wordt er in het begin heel erg moe van… Op de een of andere manier kost schaatsen gewoon heel veel energie. Vooral omdat je – zoals ik net al schreef – in het begin echt op zoek bent naar je schaatsgevoel en dat terwijl je coördinatie nog wat achter loopt. In zo’n eerste week doe ik dan eigenlijk ook weinig anders dan trainen, eten en slapen. ’s Avonds als ik in principe tijd heb om nog even iets anders te doen, ben ik te moe om veel te ondernemen. Het enige wat ik dan nog doe is lezen. Sowieso zijn boeken belangrijk voor me. Het maakt niet eens zoveel uit waar een boek over gaat, literatuur of een chicklit, ik lees alles. Zolang het maar fictie is en ik mij er helemaal in kan verliezen. Bij wedstrijden is dat de manier om mijn zenuwen onder controle te houden. Tussen twee afstanden door kun je mij dan ook vaak met een boek in de kleedkamer vinden, even helemaal in een andere wereld!

Dan Brown

Ik had deze keer alleen helemaal geen boeken bij me, stom, maar gelukkig was er nog een teamgenoot met de Da Vinci code in zijn tas. Dit boek had ik al eens gelezen en ook de film heb ik al gezien, maar zelfs dat maakt me niet zoveel uit… ik lees boeken rustig meerdere keren, bovendien ben ik de details vaak toch weer vergeten. Zo wist ik helemaal niet meer dat Dan Brown in dit boek een kort zijsprongetje maakte naar de Olympische Spelen. Hij schrijft dat ‘de planeet Venus in acht jaar een volmaakt pentagram aan de hemel trekt en dat dit in de oudheid mensen zo had verbaasd dat Venus en haar pentagram de symbolen werden van volmaaktheid, schoonheid en de cyclische kenmerken van de lichamelijke liefde. Als eerbetoon aan de magie van Venus kozen de Grieken haar achtjarige cyclus als uitgangspunt bij de organisatie van hun Olympische Spelen’. ‘Bovendien’, schrijft Brown, ‘zou de vijfpuntige ster bijna het officiële olympische symbool zijn geworden. Pas op het laatste moment werden de vijf punten vervangen door vijf elkaar snijdende ringen, om beter weer te geven dat het bij de Spelen draaide om deelname en harmonie’.

Legendes over het ontstaan van de Spelen

En dan is het toch wel weer jammer dat ik vrijwel alleen maar fictie lees… het is altijd lastig te beoordelen welke feiten kloppen en welke aangepast zijn aan het verhaal. Zo zijn er op internet veel verschillende legendes over het ontstaan van de Olympische Spelen te vinden. Duidelijk is dat de eerste Spelen zijn gehouden in 776 voor Christus, maar of dat nu was om de oppergod Zeus te eren, om een wedstrijd tussen de mooie Atalanta en Hippomenes te herdenken blijft onduidelijk. Zo is het ook lastig om het verhaal van Brown te controleren, maar of dit verhaal nu waar is of niet, het is wel duidelijk dat de Olympische Spelen een oorsprong hebben in het eren van het goddelijke. Wat mij betreft past de helft van een 8-jarige cyclus ter ere van Venus prima tussen deze legendes. En zo doet Dan Brown mij eens te meer beseffen hoe bijzonder de Olympische Spelen zijn.

TAG
Gerelateerde blogs
Marrit maakt schaatssprong in Berlijn
Zomer in Berlijn

september 24, 2017

Formia aan de zee
ZEEnergie

juni 11, 2017

8 reacties
 1. Beantwoorden

  Peter Wessrling

  september 18, 2016

  Hoop dat je snel het schaatsgevoel oppakt, toch nog tijd genoeg tot de eerste belangrijke wedstrijd.
  Is dit ieder jaar hetzelfde of heeft een andere zomertraining daar een positieve of negatieve invloed op?

  Bijzonder om te lezen dat het lezen van een boek van Dan Brown een link kan zijn tot het op internet zoeken naar de oorsprong van de olympisch spelen.

  • Beantwoorden

   Marrit Leenstra

   september 20, 2016

   Hi Peter, eigenlijk is het ieder jaar weer wennen op het ijs. Wel merk ik verschil met hoe veel we in de zomer op het ijs hebben gestaan. De gewenningsperiode wordt korter als we in de zomer vaker schaatsen!

 2. Beantwoorden

  jan-willem

  september 18, 2016

  Hallo Marrit,

  ik lees niet zoveel, maar het lezen van jouw blog boeit mij en heb het in 1 keer gelezen.

  ik wens jouw veel sterkte met de vermoeidheid op het ijs en hoop dat je snel weer snel wordt.

  groetjes Jan-Willem

  • Beantwoorden

   Marrit Leenstra

   september 20, 2016

   Leuk om te horen Jan-Willem!

 3. Beantwoorden

  lecien

  september 18, 2016

  Dag Marrit,

  Heel interresante blog over schaatsen. Wist niet dat het zo veel energie kost! Het leek mij altijd al leuk om te gaan schaatsen. Zomers sceeler ik meestal naar dorpen zoals heeg. Hoop toch gauw een keer op schaatsen te gaan. Zal dan een flinke dosis extra energie en tijd voor nemen. Leuk verhaal om te lezen. Ik ben benieuwd hoe het schaatsen gaat. Vlot. Vooral het trainen? Ben benieuwd naar de volgende blog.

  Groeten? Lecien Sarika

  • Beantwoorden

   Marrit Leenstra

   september 20, 2016

   Dank je wel Lecien en ik zou zeker een keer gaan schaatsen als ik jou was! Gelukkig went het ook weer snel en wordt het na het eerste trainingskamp ook weer minder vermoeiend!

 4. Beantwoorden

  Arie den Braven

  september 20, 2016

  Hoi Marrit,
  Weer een prima verhaal en een leuke kijk in de schaatssport. Gaat de energie vooral in het schaven aan de techniek zitten of is het schaatsen zelf al zo zwaar? Je blog is echt leuk om te lezen maar iedereen zal begrijpen dat je rust belangrijker is. Veel succes met de trainingsarbeid.
  Hartelijke groet,
  Arie

  • Beantwoorden

   Marrit Leenstra

   september 21, 2016

   Hoi Arie, in het begin is het zwaar omdat je weer moet wennen zo lang in ‘de hoeken te zitten’, zoals we in schaatsjargon zeggen, en tegelijk te wennen aan de coördinatie. Het is toch weer anders dan skeeleren en schaatssprongen!

Geef een reactie