Trainingskamp

Trainen, eten, slapen en… Dan Brown

Door op september 18, 2016

Voor mij is de herfst afgelopen week weer begonnen. Hoezo? Het is toch nog supermooi zomerweer? Ja, dat klopt inderdaad, maar ik sta alweer op het ijs. En deze keer in de allerlaatste voorbereidingen op het schaatsseizoen, de zomerkampen zijn voorbij! Ik ben ondertussen alweer bijna een week op trainingskamp in Berlijn. Het is heerlijk om weer te schaatsen en het voelt toch ook echt anders dan zomerijs, misschien omdat het net wat minder vrijblijvend voelt. De wedstrijden komen dichterbij en ik ben dus meer op zoek naar het échte schaatsgevoel en zie het minder als fysieke training.

Vermoeidheid

Jammer genoeg kom ik door het schaatsen wel meteen in de problemen met mijn blog. Ik was van plan iedere week toch ten minste een artikeltje te plaatsen, en dat liefst voor het weekend, zodat iedereen die erin geïnteresseerd is in het weekend even naar mijn website kan surfen. Maarja, dat schaatsen… je wordt er in het begin heel erg moe van… Op de een of andere manier kost schaatsen gewoon heel veel energie. Vooral omdat je – zoals ik net al schreef – in het begin echt op zoek bent naar je schaatsgevoel en dat terwijl je coördinatie nog wat achter loopt. In zo’n eerste week doe ik dan eigenlijk ook weinig anders dan trainen, eten en slapen. ’s Avonds als ik in principe tijd heb om nog even iets anders te doen, ben ik te moe om veel te ondernemen. Het enige wat ik dan nog doe is lezen. Sowieso zijn boeken belangrijk voor me. Het maakt niet eens zoveel uit waar een boek over gaat, literatuur of een chicklit, ik lees alles. Zolang het maar fictie is en ik mij er helemaal in kan verliezen. Bij wedstrijden is dat de manier om mijn zenuwen onder controle te houden. Tussen twee afstanden door kun je mij dan ook vaak met een boek in de kleedkamer vinden, even helemaal in een andere wereld!

Dan Brown

Ik had deze keer alleen helemaal geen boeken bij me, stom, maar gelukkig was er nog een teamgenoot met de Da Vinci code in zijn tas. Dit boek had ik al eens gelezen en ook de film heb ik al gezien, maar zelfs dat maakt me niet zoveel uit… ik lees boeken rustig meerdere keren, bovendien ben ik de details vaak toch weer vergeten. Zo wist ik helemaal niet meer dat Dan Brown in dit boek een kort zijsprongetje maakte naar de Olympische Spelen. Hij schrijft dat ‘de planeet Venus in acht jaar een volmaakt pentagram aan de hemel trekt en dat dit in de oudheid mensen zo had verbaasd dat Venus en haar pentagram de symbolen werden van volmaaktheid, schoonheid en de cyclische kenmerken van de lichamelijke liefde. Als eerbetoon aan de magie van Venus kozen de Grieken haar achtjarige cyclus als uitgangspunt bij de organisatie van hun Olympische Spelen’. ‘Bovendien’, schrijft Brown, ‘zou de vijfpuntige ster bijna het officiële olympische symbool zijn geworden. Pas op het laatste moment werden de vijf punten vervangen door vijf elkaar snijdende ringen, om beter weer te geven dat het bij de Spelen draaide om deelname en harmonie’.

Legendes over het ontstaan van de Spelen

En dan is het toch wel weer jammer dat ik vrijwel alleen maar fictie lees… het is altijd lastig te beoordelen welke feiten kloppen en welke aangepast zijn aan het verhaal. Zo zijn er op internet veel verschillende legendes over het ontstaan van de Olympische Spelen te vinden. Duidelijk is dat de eerste Spelen zijn gehouden in 776 voor Christus, maar of dat nu was om de oppergod Zeus te eren, om een wedstrijd tussen de mooie Atalanta en Hippomenes te herdenken blijft onduidelijk. Zo is het ook lastig om het verhaal van Brown te controleren, maar of dit verhaal nu waar is of niet, het is wel duidelijk dat de Olympische Spelen een oorsprong hebben in het eren van het goddelijke. Wat mij betreft past de helft van een 8-jarige cyclus ter ere van Venus prima tussen deze legendes. En zo doet Dan Brown mij eens te meer beseffen hoe bijzonder de Olympische Spelen zijn.

TAG
Gerelateerde blogs
Marrit maakt schaatssprong in Berlijn
Zomer in Berlijn

september 24, 2017

Formia aan de zee
ZEEnergie

juni 11, 2017

Geef een reactie