Topsport

Trainingswedstrijden: een kleine update!

Door op oktober 23, 2016

Nog maar een weekje tot de KNSB-cup. Wat gaat het snel! De eerste wedstrijden zijn altijd erg spannend, omdat je dan pas weet hoe je er echt voorstaat. De KNSB-cup is superbelangrijk, omdat dit hét selectie moment is voor het eerste deel van de world cup cyclus. Pas na de kerst is er weer een selectiemoment. Het is volgende week dus erop of eronder wat de eerste helft van het seizoen betreft. Gelukkig heb ik al wel een paar test-wedstrijden gereden, zodat ik weer enigszins weet wat me te wachten staat. Zoals ik in mijn vorige blog al schreef is het dus tijd voor een update, zodat jullie ook weten hoe ik ervoor sta!

Mini-vakantie in Inzell

Mijn eerste trainingswedstrijd reed ik alweer 3 weken terug in Inzell. Dit was best een beetje lastig omdat we net terug waren van een zwaar trainingskamp in Berlijn en Erfurt. Mijn teamgenootjes genoten dan ook nog lekker van een rustweekje thuis. De Italianen hoeven geen kwalificatiewedstrijd te rijden, dus voor hen begint het seizoen eigenlijk pas met de eerste worldcup. Mijn eerste belangrijke wedstrijd is dus 2 weken eerder, vandaar dat ik ook mijn eerste trainingswedstrijden eerder wilde rijden. In dit geval kwam het dus wel heel goed uit dan mijn man ook een van mijn trainers is en we mooi samen een paar dagen eerder naar Inzell konden. Stiekem voelde dat wel een klein beetje als een soort mini-vakantie!

De eerste wedstrijden

Ik reed een goede eerste wedstrijd. Eigenlijk begon ik met ongeveer dezelfde tijden als vorig jaar 39.04 op de 500m en 4.09.53 op de 3000m. Vooral die 3km was belangrijk, omdat ik me op die afstand nog moest plaatsten voor de KNSB-cup. Maar was nog belangrijker was voor mij, was het zoeken van het ‘schaatsgevoel’. Ik vind het daarom altijd wel fijn om met een 3km te beginnen, je hebt dan wat meer rondjes en wat meer tijd om ‘lekker’ te schaatsen. Althans, de eerste paar rondjes… Ik kan niet echt zeggen dat de laatste 2 rondjes heel lekker waren…
De week daarna reed ik wederom 39.0 (.05 deze keer), maar het rondje voelde een stuk stabieler. Ik haalde hier veel vertrouwen uit voor de 1000 en 1500m. Maar technisch liep het nog niet helemaal op “mijn” afstanden. Ik wilde iets te graag en reed veel te wild, waardoor ik mijn slagen niet kon afmaken en ik veel energie verspeelde. Niet handig! Afgelopen vrijdag ging ik voor de herkansing op de 1000m. Ik opende supersnel, en ook de eerste ronde was beter dan vorige week. Het tweede rondje was nog voor verbetering vatbaar.

Op naar de KNSB-cup!

Die verbetering ga ik deze week maken. Hoe? Eerlijk gezegd toch door uit te rusten! Hoewel ik in mijn vorige blog schreef dat ik niet te veel moet taperen, voel ik me nu nog iets te stijf. Door mijn benen fris te laten worden, beweeg ik gemakkelijker en kan ik mijn slagen beter afmaken. Een andere aanpak dus dit jaar, maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik er volgend weekend klaar voor ben. Kom maar op!

TAG
Gerelateerde blogs
3 reacties
 1. Beantwoorden

  Arie den Braven

  oktober 24, 2016

  Hoi Marrit,

  Het is echt interessant om te lezen waar een topsportster mee worstelt en welke afwegingen je daarbij maakt. Hopelijk heb je de juiste sleutel gevonden en gaan we weer genieten van mooie wedstrijden. Heel veel succes met de KNSB-cup.

  Hartelijke groet,
  Arie

 2. Beantwoorden

  Peter Wesseling

  oktober 24, 2016

  Leuk om te lezen hoe je testwedstrijden verlopen en welke tijden je daar gereden hebt.
  Heel veel succes in Groningen, ik hoop mooie ritten te zien met goede uitslagen voor de kwalificatie.

 3. Beantwoorden

  Marrit Leenstra

  november 7, 2016

  Bedankt Arie en Peter! De KNSB-cup is heel goed gegaan en ik heb me op drie afstanden geplaatst voor de world-cups. In de volgende blog lees je daar meer over!

Geef een reactie