Schaatsen, KNSB-cup
Enie.nl blog

Gas erop (of eraf?) in Groningen

Door op november 7, 2016

Het schaatsseizoen is weer begonnen! Het laatste weekend van oktober stond voor mij in het teken van de KNSB-cup. Drie dagen lang streed ik met de rest van de Nederlandse schaatstop in Groningen voor de world cup tickets. Zoals ik in mijn vorige blog al schreef, was het dit jaar extra spannend voor mij, omdat ik deze zomer andere keuzes had gemaakt. Eindelijk was het moment dan daar om voor het eerst voorzichtige resultaten te zien. En wat was het gaaf! Ik won de 500m! Iets wat nog nooit eerder was gelukt. Mijn opening (de 100m tijd) was mijn snelste ooit, dus dat geeft vertrouwen voor de rest van het seizoen. Gas erop, en met de snelheid zit het wel goed! Naast het worldcup ticket op de 500m, heb ik ook tickets bemachtigd voor de 1000m en de 1500m en bovendien maak ik deel uit van de ploegenachtervolging-selectie. Dat worden dus drukke weekenden de komende weken, wanneer ik mij in achtereenvolgens China, Japan, Kazachstan en Heerenveen met de rest van de wereld mag meten!

Nog heel even thuis

Dat wordt dus weer een heel gereis en het was dan ook fijn om de afgelopen week nog even thuis te zijn in Nederland. Nog even een korte rustperiode voor het circus losbarst. Zo had ik tijd om aan de ontbijttafel nog even rustig de krant te lezen en op een dag vielen twee kleine berichten mij op. Ten eerste waren er weer twee lichte aardbevingen in Groningen en ten tweede was er het bericht dat nieuwbouwhuizen niet meer automatisch aangesloten worden op het gasnet.

Aardbevingen

Om maar even met het eerste bericht te beginnen; aardbevingen in Groningen ontstaan doordat gas onder hoge druk zit opgesloten in de poriën van een zandsteen laag op zo’n drie kilometer diepte. Wanneer je dit gas eruit haalt, valt de gasdruk weg (de poriën zijn leeg) en je kunt je voorstellen dat die drie kilometer aan gesteente daarboven ervoor zorgt dat de zandsteenlaag dan in elkaar wordt gedrukt. Soms gaat dit heel geleidelijk en merk je er niet zo heel veel van, maar soms gaat dit ook met schokken: de aardbevingen. Sinds 1986 worden er geregeld aardbevingen in Groningen geregistreerd en het totaal zit al op zo’n 1000 bevingen, waarvan meer dan 100 met een kracht van boven de 2,0 op de schaal van richter.

Stoppen met boren?

Zou het dan helpen wanneer er niet meer naar gas werd geboord in Groningen? Nee, althans niet direct. De aardbevingen vinden met vertraging plaats. Zo werd er al met boren begonnen in 1963 en vond de eerste aardbeving plaats in 1986. Waardoor deze vertraging precies komt is niet bekend, maar aangenomen wordt wel dat dit betekend dat de aardbevingen nog wel 20 jaar kunnen doorgaan wanneer nu zou worden gestopt met boren.

Gas eraf!

Het tweede nieuwsbericht dat mijn aandacht trok, heeft dus niet meteen invloed op de aardbevingen in Groningen. Maar toch ben ik blij met deze ontwikkeling. Wanneer de huizen namelijk niet meer op het gasnet aangesloten hoeven te worden, begint de energie transitie eindelijk echt zichtbaar te worden. Koken kan op inductie, waarbij de elektriciteit kan worden opgewekt met zonnepanelen, windmolens, waterkracht of andere duurzame alternatieven. De verwarming kan worden overgenomen door aardwarmte of onttrekking van warmte uit de lucht, dus ook hier is gas niet nodig. Misschien kunnen we niet in één keer alle huizen van het gas afsluiten, maar wanneer we beginnen met de nieuwbouw komen we langzaam maar zeker dichterbij de duurzame wereld. En dat is de stip op de horizon die steeds dichterbij komt!

TAGS
Gerelateerde blogs

Geef een reactie

Marrit Leenstra
- Schaatsster en olympisch gouden medaille winnaar -

Hi, ik ben Marrit. Wat leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn website en blog. Hier kun je van alles vinden over mijn trainingen, mijn progressie en resultaten, maar via mijn blogs zal ik je ook op de hoogte houden van ‘de rest van mijn leven’! Want hoewel mijn leven draait om het schaatsen, is er uiteraard méér! Heb je een brandende vraag naar aanleiding van mijn blogs, laat dan even een reactie achter. Mocht je interesse hebben in sponsoring of een interview willen aanvragen, dan kun je altijd contact met me opnemen via de contactpagina. Wil je meer weten over mij, kijk dan verder op mijn website!

Laatste Blogs
Instagram
Instagram has returned invalid data.

Volg mij!

Sponsors

enie-marrit-leenstra-blog

enie-marrit-leenstra-Trentino

marrit-leenstra-rudy-project

logo_Suunto

logo_CamelBak