Smog, Harbin
ISU World Cup Topsport

Smog in Harbin

Door op november 10, 2016

De eerste World Cup van dit seizoen begint morgen in China. In Harbin om precies te zijn. Toen ik de world cup planning voor het eerst hoorde, was ik blij dat we hiernaar toe zouden gaan. Dit is namelijk mijn eerste keer in Harbin! Meestal doen we zo’n beetje dezelfde steden aan, dus als ik weer eens in een nieuwe stad kom is dat superleuk. Nier dat we in het algemeen zo heel erg veel van de stad zien – voornamelijk de ijsbaan, het hotel en de weg daartussen – maar meestal hebben we wel een middagje de tijd om toch even een stukje het centrum in te wandelen.

De vorige keer China

De stad is anders dan ik had verwacht. Eigenlijk is het stukken moderner, schoner en minder chaotisch. Dat komt misschien om dat mijn laatste ervaring met China alweer van bijna negen jaar geleden dateert. Toen werd namelijk het WK junioren in Changchun gehouden. Precies in de week dat wij in Changchun waren, was het Chinees nieuwjaar. Heel gaaf om mee te maken – met prachtig vuurwerk op de hoogte van onze hotelkamers – maar tegelijkertijd zorgde dat wel voor een hoop bende op straat en heel veel smog in de lucht. Die dagen ben ik dus ook nauwelijks het hotel uit geweest.

Smog

Toen ik hier vorige week vrijdag aankwam was ik even bang dat precies hetzelfde zou gebeuren. De smog was echt verschrikkelijk. Nog vele malen erger dan ik mij herinnerde van Changchun. Je kon nauwelijks verder dan 100m kijken en alles was grauwbruin-gelig. Kortom echt heel erg vies. Gelukkig had ik een mondkapje mee en die heb ik dan ook meteen goed kunnen gebruiken. Zelfs binnen in het hotel en op de ijsbaan hing smog, naar binnen gekomen door de opengaande deuren. Gelukkig ging het de nacht daarna sneeuwen en werd het kouder, waardoor de smog ofwel neergeslagen is of naar boven kon verdwijnen en de lucht opklaarde. Ineens zagen we weer blauwe lucht en de zon en ik moet zeggen dat de stad daar erg van opknapte! (Oordeel zelf aan de hand van de foto’s die ik vanuit mijn hotelkamer maakte!)

Ready!

Voor de zekerheid gebruik ik nog steeds het mondkapje als ik de een stukje ga wandelen of even naar de supermarkt ga, maar gelukkig kan hij op de ijsbaan dus in de tas blijven liggen. Wat dat betreft houdt niets mij dit weekend tegen om hard te rijden. Ik heb er zin in!

TAGS
Gerelateerde blogs
11 reacties
 1. Beantwoorden

  Arie den Braven

  november 10, 2016

  Hoi Marrit,

  Een interessant verhaal over je belevenissen in China. Mooi om na zo’n lange tijd weer eens in China te zijn. Nu maar hopen dat de lucht schoon blijft, zodat je optimaal kunt presteren. We wensen je heel veel succes en veel plezier.
  Hartelijke groet,
  Arie

  • Beantwoorden

   Marrit Leenstra

   november 10, 2016

   Op dit moment sneeuwt het weer, dus hopelijk blijft de luchtkwaliteit de komende dagen inderdaad goed!

 2. Beantwoorden

  ekko

  november 10, 2016

  succes Marrit
  en mooie site heb je nu
  mijn gevoel zegt je rijdt top deze weekend

  • Beantwoorden

   Marrit Leenstra

   november 12, 2016

   Bedankt! Vandaag en morgen moet het gebeuren. Ik heb er zin in!

 3. Beantwoorden

  Peter Wesseling

  november 10, 2016

  Wat een verschil tussen beide foto’s. Hopen dat het blijft sneeuwen en koud blijft. Nooit geweten dat dit zoveel verschil kon maken.
  Altijd leuk om in een vreemde stad te komen, zelfs al zie je er maar weinig van.

  • Beantwoorden

   Marrit Leenstra

   november 12, 2016

   Ja hè?! Ik had ook nog nooit zo veel smog meegemaakt en hoop het ook nooit meer mee te maken!

 4. Beantwoorden

  jan-willem

  november 10, 2016

  Hallo Marrit,

  ik hoop dat er weinig smog is, dat is gezonder 😉 en heel veel plezier bij de world cups, dan volgt een goed resultaat vanzelf

  groetjes Jan-Willem

  • Beantwoorden

   Marrit Leenstra

   november 12, 2016

   Het is hier weer een stralende dag, met een blauwe lucht zoals op de tweede foto. Helemaal top dus!

 5. Beantwoorden

  Marten

  november 10, 2016

  Hey Marrit,

  wat leuk om wer efkes wat te lêzen fan dij. Op dien eigen website! Interessant om te sjen wast allegear meimakkest en hoest dêr mei omgiest. Wer wat leart oer smog. Hopelik sit smog dij net ien de wei om te prestearen.
  Groetnis fanút een fris, mar nog grien, Wikel.

  ’n Protte sukses dit wiekein!
  We folgje die wer op’e foet.

  Sportiefe groetnis út Wikel,

  Marten.

  • Beantwoorden

   Marrit Leenstra

   november 12, 2016

   Bedankt Marten! Gelukkig valt het met de smog in Wijckel over het algemeen wel mee! 😉 Dat is toch een stuk fijner leven!

 6. Beantwoorden

  Jan van den Heuvel

  november 12, 2016

  Prima races Marrit ! Gefeliciteerd !

Geef een reactie

Marrit Leenstra
- Schaatsster en olympisch gouden medaille winnaar -

Hi, ik ben Marrit. Wat leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn website en blog. Hier kun je van alles vinden over mijn trainingen, mijn progressie en resultaten, maar via mijn blogs zal ik je ook op de hoogte houden van ‘de rest van mijn leven’! Want hoewel mijn leven draait om het schaatsen, is er uiteraard méér! Heb je een brandende vraag naar aanleiding van mijn blogs, laat dan even een reactie achter. Mocht je interesse hebben in sponsoring of een interview willen aanvragen, dan kun je altijd contact met me opnemen via de contactpagina. Wil je meer weten over mij, kijk dan verder op mijn website!

Laatste Blogs
Instagram
Instagram has returned invalid data.

Volg mij!

Sponsors

enie-marrit-leenstra-blog

enie-marrit-leenstra-Trentino

marrit-leenstra-rudy-project

logo_Suunto

logo_CamelBak