Smog, Harbin
ISU World Cup Topsport

Smog in Harbin

Door op november 10, 2016

De eerste World Cup van dit seizoen begint morgen in China. In Harbin om precies te zijn. Toen ik de world cup planning voor het eerst hoorde, was ik blij dat we hiernaar toe zouden gaan. Dit is namelijk mijn eerste keer in Harbin! Meestal doen we zo’n beetje dezelfde steden aan, dus als ik weer eens in een nieuwe stad kom is dat superleuk. Nier dat we in het algemeen zo heel erg veel van de stad zien – voornamelijk de ijsbaan, het hotel en de weg daartussen – maar meestal hebben we wel een middagje de tijd om toch even een stukje het centrum in te wandelen.

De vorige keer China

De stad is anders dan ik had verwacht. Eigenlijk is het stukken moderner, schoner en minder chaotisch. Dat komt misschien om dat mijn laatste ervaring met China alweer van bijna negen jaar geleden dateert. Toen werd namelijk het WK junioren in Changchun gehouden. Precies in de week dat wij in Changchun waren, was het Chinees nieuwjaar. Heel gaaf om mee te maken – met prachtig vuurwerk op de hoogte van onze hotelkamers – maar tegelijkertijd zorgde dat wel voor een hoop bende op straat en heel veel smog in de lucht. Die dagen ben ik dus ook nauwelijks het hotel uit geweest.

Smog

Toen ik hier vorige week vrijdag aankwam was ik even bang dat precies hetzelfde zou gebeuren. De smog was echt verschrikkelijk. Nog vele malen erger dan ik mij herinnerde van Changchun. Je kon nauwelijks verder dan 100m kijken en alles was grauwbruin-gelig. Kortom echt heel erg vies. Gelukkig had ik een mondkapje mee en die heb ik dan ook meteen goed kunnen gebruiken. Zelfs binnen in het hotel en op de ijsbaan hing smog, naar binnen gekomen door de opengaande deuren. Gelukkig ging het de nacht daarna sneeuwen en werd het kouder, waardoor de smog ofwel neergeslagen is of naar boven kon verdwijnen en de lucht opklaarde. Ineens zagen we weer blauwe lucht en de zon en ik moet zeggen dat de stad daar erg van opknapte! (Oordeel zelf aan de hand van de foto’s die ik vanuit mijn hotelkamer maakte!)

Ready!

Voor de zekerheid gebruik ik nog steeds het mondkapje als ik de een stukje ga wandelen of even naar de supermarkt ga, maar gelukkig kan hij op de ijsbaan dus in de tas blijven liggen. Wat dat betreft houdt niets mij dit weekend tegen om hard te rijden. Ik heb er zin in!

TAGS
Gerelateerde blogs

Geef een reactie

Marrit Leenstra
- Schaatsster en olympisch gouden medaille winnaar -

Hi, ik ben Marrit. Wat leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn website en blog. Hier kun je van alles vinden over mijn trainingen, mijn progressie en resultaten, maar via mijn blogs zal ik je ook op de hoogte houden van ‘de rest van mijn leven’! Want hoewel mijn leven draait om het schaatsen, is er uiteraard méér! Heb je een brandende vraag naar aanleiding van mijn blogs, laat dan even een reactie achter. Mocht je interesse hebben in sponsoring of een interview willen aanvragen, dan kun je altijd contact met me opnemen via de contactpagina. Wil je meer weten over mij, kijk dan verder op mijn website!

Laatste Blogs
Instagram
Instagram has returned invalid data.

Volg mij!

Sponsors

enie-marrit-leenstra-blog

enie-marrit-leenstra-Trentino

marrit-leenstra-rudy-project

logo_Suunto

logo_CamelBak