Enie.nl blog ISU World Cup

De grondstoffenvloek in Kazachstan

Door op december 9, 2016

En nu is het dan echt tijd om weer eens iets op mijn website te plaatsen… Zoals je misschien al is opgevallen, valt het me in het wedstrijdseizoen niet mee om mijn site goed bij te houden. Vooral door de reizen, de jetlags en de drukke weekenden schiet het schrijven er een beetje bij in. Sorry! Ik zal mijn best doen mijn leven te beteren 🙂 Afgelopen maandag heb ik wel een enie.nl blog geschreven en die zal ik nu dan ook hieronder publiceren. Zelf ga ik me nu weer even concentreren op dit weekend, de laatste worldcup van de eerste seizoenshelft. In Heerenveen nog wel! Ik heb er zin in!

Bijzonder Astana

Afgelopen week was ik voor de derde worldcup in Astana, de hoofdstad van Kazachstan. Ik ben al twee keer eerder in Astana geweest, maar het is er letterlijk iedere keer anders. Waar bijvoorbeeld het enorme tent-vormige winkelcentrum aan eerst de rand van de stad en de overgang naar de steppe stond, is het nu eerder het centrum van de stad met flatgebouwen uitstrekkend naar alle kanten. Overigens is het winkelcentrum niet het enige bijzondere gebouw in de omgeving. Sinds Astana de hoofdstad van Kazachstan werd in 1997 zijn er onder meer een 100m hoge toren die mij doet denken aan de voetbal wereldbeker, een glazen piramide, een presidentieel paleis dat op het witte huis lijkt en een operagebouw in Griekse stijl verrezen. Werkelijk niks is te gek.

Tegenstrijdigheden

Maar toch krijg ik altijd een beetje een raar gevoel van Astana. Het is een mooie nieuwe, futuristische stad, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het een lege huls is die voor een groot deel dient om het ego van de president te strelen. Een mening gebaseerd op het feit dat de president al sinds de onafhankelijkheid in 1991 aan de macht is, wat een nogal autoritair regime doet vermoeden. Dit beeld wordt bevestigd door rapporten van onder andere Human Rights Watch waarin de mensenrechten als slecht worden beschreven en de hoge positie op de ranglijst van landen met corruptie.

De grondstoffenvloek

Dit gecombineerd met het feit dat de Kazachstaanse economie voor een belangrijk deel op de export van olie, gas en uranium rust, deed mij denken aan een theorie die ik in het eerste deel van mijn studie hoorde: de grondstoffen vloek. Deze theorie geeft een verklaring voor het feit dat veel grondstof-rijke landen een relatief slecht ontwikkelingsniveau hebben. Landen met veel natuurlijke rijkdommen zouden namelijk minder genoodzaakt zijn om andere sectoren (waaronder de het kennisniveau van de bevolking) te ontwikkelen, omdat het geld gemakkelijk binnenstroomt. Helaas leidt dit vaak tot een concentratie van macht en rijkdom bij een selecte groep mensen. De eerlijkheid gebied mij te vermelden dat dit niet helemaal opgaat voor Kazachstan, aangezien het armoede percentage tussen 2001 en 2013 met maar liefst 43% is gedaald van 47% naar 3%. De bevolking deelt dus wel degelijk in de rijkdom uit de grondstoffen export.

Hoop voor Kazachstan

Bovendien is er nog een andere ontwikkeling gaande die mij hoop biedt. Kazachstan heeft namelijk de wil uitgesproken om in 2050 50% van de energie duurzaam op te wekken. Voor het zover is moeten echter nog heel veel stappen worden gezet. Ten eerste is het energietarief in Kazachstan heel laag (0,10$ per kWh), wat innovaties op het gebied van duurzame energie niet snel rendabel maakt. Bovendien is Kazachstan een heel groot land. De gebieden die het meest geschikt zijn voor grootschalige wind- of zonneparken, zijn hierdoor niet altijd in de buurt van de plekken met de hoogste consumptie. Dit gecombineerd met een slechte energie-infrastructuur leidt tot veel energieverlies bij transport. Tenslotte is de wet- en regelgeving nog niet ingesteld op duurzame energie en is het investeringsklimaat slecht. Echter als Kazachstan investeert in zijn mensen en in innovaties, zoals het heeft geïnvesteerd in de architectuur in Astana denk ik dat dit land die problemen kan overkomen en de energietransitie kan maken. Het lijkt mij echter sterk dat ze dit gaan doen voordat de resterende olie, gas en uranium voorraden op zijn.

Belangrijkste bron: Karatayev, M., & Clarke, M. L. (2016). A review of current energy systems and green energy potential in Kazakhstan. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 55, 491-504.)

TAGS
Gerelateerde blogs

Geef een reactie

Marrit Leenstra
- Schaatsster en olympisch gouden medaille winnaar -

Hi, ik ben Marrit. Wat leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn website en blog. Hier kun je van alles vinden over mijn trainingen, mijn progressie en resultaten, maar via mijn blogs zal ik je ook op de hoogte houden van ‘de rest van mijn leven’! Want hoewel mijn leven draait om het schaatsen, is er uiteraard méér! Heb je een brandende vraag naar aanleiding van mijn blogs, laat dan even een reactie achter. Mocht je interesse hebben in sponsoring of een interview willen aanvragen, dan kun je altijd contact met me opnemen via de contactpagina. Wil je meer weten over mij, kijk dan verder op mijn website!

Laatste Blogs
Instagram
Instagram has returned invalid data.

Volg mij!

Sponsors

enie-marrit-leenstra-blog

enie-marrit-leenstra-Trentino

marrit-leenstra-rudy-project

logo_Suunto

logo_CamelBak