ISU World Cup Topsport

De ups en downs van het wedstrijdleven

Door op december 14, 2016

Afgelopen weekend was een weekend van ups en downs. Het was natuurlijk superleuk om voor het eerst een internationale wedstrijd in het nieuwe thialf te rijden; het is onvoorstelbaar gaaf om zoveel publiek voor je te horen schreeuwen. Maar niet alle afstanden gingen even goed. De 500m was prima, maar niks speciaals. Met de ploegenachtervolging vielen we (ja, hoewel er maar 1 ploeggenootje onderuitging, vielen WE) en op de 1500m werd ik vierde. En met vierde plaatsen ben ik niet echt blij, zoals je misschien in het stadion of op tv hebt kunnen zien… Toch reed ik op de slotdag een dijk van een 1000m, mijn snelste tijd ooit in Heerenveen en maar nipt achter Heather Bergsma. Nog nooit heb ik zo dichtbij gezeten en eerlijk is eerlijk, met zo’n tijd was het niet gek dat ik even hoopte op de winst.

Mind over matter?

Dat lijkt raar toch? Twee dagen niet fantastisch rijden en dan ineens op dag drie uit je slof schieten. Voor mij blijkt hier eens te meer uit dat schaatsen (of eigenlijk topsport in het algemeen) veel meer is dan alleen fysieke kwaliteiten. Want denk je nou echt dat ik op de derde dag ineens betere benen had dan die twee dagen daarvoor? Nee? Nou, ik ook niet. En dus had ik de 1500m ook beter moeten kunnen rijden dan wat ik heb laten zien. En eigenlijk is dat best wel zuur. Want waarom lukte het dan niet?

Negativisme

Precies over deze vraag heb ik me zaterdagavond na de wedstrijd gebogen. Bij mijn ‘zelfanalyse’ viel het me op dat ik eigenlijk de hele week een beetje negatief was geweest. De trainingen gingen nooit zo goed als ik wilde, mijn 700m was te langzaam, mijn bewegingen te traag en eigenlijk voelden mijn benen sowieso niet zoals ik wilde. Want ik wilde topvorm. Ik wilde de eerste wedstrijd in het nieuwe thialf super zijn. Ik wilde laten zien hoe goed ik was en hoeveel sterker ik was geworden. Kortom ik wilde te veel. En dat terwijl ik eigenlijk te weinig tijd had om die topvorm te bereiken. Ik was namelijk pas maandagavond laat weer in Nederland aangekomen na het vorige zware worldcup weekend in Astana.

De knop om!

En dus zat mijn hoofd me in de weg. Zodra ik dat voor mezelf duidelijk had, kon ik proberen daar wat aan te veranderen. ‘Je moet de knop omzetten’, hoor je vaak na een slechte race. Maar dat kan alleen als je weet over welke knop je het hebt. Bij mij was het deze keer de ‘negativiteitsknop’. En als ik dan heel eerlijk naar mijn 1500m keek, was dat ook weer niet zo slecht. Ik was nog wel gewoon vierde van de wereld en mijn tweede rondje was heel goed. Trouwens, de start ging ook helemaal niet slecht. Ik was alleen een beetje voorzichtig en had niet goed doorgetrokken naar de bocht toe. Bovendien was dat rondje op de 500m eigenlijk ook super, een 27,9 na een opening 10,8! Dan heb ik toch echt wel snelheid gemaakt in die eerste bocht. Dat is belangrijk voor de 1000m! En met het inrijden reed ik nog een super lekkere steigerung, eindelijk lukte het om lekker diep te zitten!

Matter over mind!

Kortom, ik moest me niet zo druk maken. Ik kan hartstikke goed schaatsen, maar alleen met ‘peace of mind’. Gewoon lekker hard openen en dan losgaan. Niet nadenken, maar voelen. Die bochten aanvallen en dan mijn benen onder me doorgooien op het rechte stuk. Gewoon gaan! Matter over mind…

TAGS
Gerelateerde blogs

Geef een reactie

Marrit Leenstra
- Schaatsster en olympisch gouden medaille winnaar -

Hi, ik ben Marrit. Wat leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn website en blog. Hier kun je van alles vinden over mijn trainingen, mijn progressie en resultaten, maar via mijn blogs zal ik je ook op de hoogte houden van ‘de rest van mijn leven’! Want hoewel mijn leven draait om het schaatsen, is er uiteraard méér! Heb je een brandende vraag naar aanleiding van mijn blogs, laat dan even een reactie achter. Mocht je interesse hebben in sponsoring of een interview willen aanvragen, dan kun je altijd contact met me opnemen via de contactpagina. Wil je meer weten over mij, kijk dan verder op mijn website!

Laatste Blogs
Instagram
Instagram has returned invalid data.

Volg mij!

Sponsors

enie-marrit-leenstra-blog

enie-marrit-leenstra-Trentino

marrit-leenstra-rudy-project

logo_Suunto

logo_CamelBak