ISU World Cup Topsport

De ups en downs van het wedstrijdleven

Door op december 14, 2016

Afgelopen weekend was een weekend van ups en downs. Het was natuurlijk superleuk om voor het eerst een internationale wedstrijd in het nieuwe thialf te rijden; het is onvoorstelbaar gaaf om zoveel publiek voor je te horen schreeuwen. Maar niet alle afstanden gingen even goed. De 500m was prima, maar niks speciaals. Met de ploegenachtervolging vielen we (ja, hoewel er maar 1 ploeggenootje onderuitging, vielen WE) en op de 1500m werd ik vierde. En met vierde plaatsen ben ik niet echt blij, zoals je misschien in het stadion of op tv hebt kunnen zien… Toch reed ik op de slotdag een dijk van een 1000m, mijn snelste tijd ooit in Heerenveen en maar nipt achter Heather Bergsma. Nog nooit heb ik zo dichtbij gezeten en eerlijk is eerlijk, met zo’n tijd was het niet gek dat ik even hoopte op de winst.

Mind over matter?

Dat lijkt raar toch? Twee dagen niet fantastisch rijden en dan ineens op dag drie uit je slof schieten. Voor mij blijkt hier eens te meer uit dat schaatsen (of eigenlijk topsport in het algemeen) veel meer is dan alleen fysieke kwaliteiten. Want denk je nou echt dat ik op de derde dag ineens betere benen had dan die twee dagen daarvoor? Nee? Nou, ik ook niet. En dus had ik de 1500m ook beter moeten kunnen rijden dan wat ik heb laten zien. En eigenlijk is dat best wel zuur. Want waarom lukte het dan niet?

Negativisme

Precies over deze vraag heb ik me zaterdagavond na de wedstrijd gebogen. Bij mijn ‘zelfanalyse’ viel het me op dat ik eigenlijk de hele week een beetje negatief was geweest. De trainingen gingen nooit zo goed als ik wilde, mijn 700m was te langzaam, mijn bewegingen te traag en eigenlijk voelden mijn benen sowieso niet zoals ik wilde. Want ik wilde topvorm. Ik wilde de eerste wedstrijd in het nieuwe thialf super zijn. Ik wilde laten zien hoe goed ik was en hoeveel sterker ik was geworden. Kortom ik wilde te veel. En dat terwijl ik eigenlijk te weinig tijd had om die topvorm te bereiken. Ik was namelijk pas maandagavond laat weer in Nederland aangekomen na het vorige zware worldcup weekend in Astana.

De knop om!

En dus zat mijn hoofd me in de weg. Zodra ik dat voor mezelf duidelijk had, kon ik proberen daar wat aan te veranderen. ‘Je moet de knop omzetten’, hoor je vaak na een slechte race. Maar dat kan alleen als je weet over welke knop je het hebt. Bij mij was het deze keer de ‘negativiteitsknop’. En als ik dan heel eerlijk naar mijn 1500m keek, was dat ook weer niet zo slecht. Ik was nog wel gewoon vierde van de wereld en mijn tweede rondje was heel goed. Trouwens, de start ging ook helemaal niet slecht. Ik was alleen een beetje voorzichtig en had niet goed doorgetrokken naar de bocht toe. Bovendien was dat rondje op de 500m eigenlijk ook super, een 27,9 na een opening 10,8! Dan heb ik toch echt wel snelheid gemaakt in die eerste bocht. Dat is belangrijk voor de 1000m! En met het inrijden reed ik nog een super lekkere steigerung, eindelijk lukte het om lekker diep te zitten!

Matter over mind!

Kortom, ik moest me niet zo druk maken. Ik kan hartstikke goed schaatsen, maar alleen met ‘peace of mind’. Gewoon lekker hard openen en dan losgaan. Niet nadenken, maar voelen. Die bochten aanvallen en dan mijn benen onder me doorgooien op het rechte stuk. Gewoon gaan! Matter over mind…

TAGS
Gerelateerde blogs
9 reacties
 1. Beantwoorden

  Krijn van Lienden

  december 14, 2016

  Hé Marrit, Super om te zien dat je het gat naar Bergsma en Bowe heb weten te dichten. Ik kijk nu al uit naar de overige twee wereldbeker wedstrijden en het WK afstanden. Succes en alvast gezegende feestdagen. Groetjes, Krijn

  • Beantwoorden

   Marrit Leenstra

   december 23, 2016

   Dank je wel Krijn! Jij ook fijne feestdagen!

 2. Beantwoorden

  Peter Wesseling

  december 14, 2016

  Hoi Marrit.
  Wat een scherpe zelfanalyse zeg!

  Dat je niet tevreden bent met de vierde plek is logisch en mag je laten zien. Je wilt podium en dit is er NET naast. Maar zoals je schrijft wel VIERDE van de wereld.

  Ik heb genoten van al je wedstrijden (behalve de ploegachtervolging, zo jammer van de val). Bij de 1000 meter hoopte ik, net als de meeste bezoekers van Thialf, op de winst!

  Ik vind het knap dat jullie na 3 Worldcup wedstrijd vlak achter elkaar met veel reizen en tijdverschil dan zo kunnen presteren op de 4e Worldcup wedstrijd. Jullie moeten toch ook last hebben van een jetlag?

  • Beantwoorden

   Marrit Leenstra

   december 23, 2016

   Wij hebben inderdaad ook last van de jetlags, maar we proberen daar met allerlei trucjes en een vast slaap-schema zo snel mogelijk vanaf te komen. Misschien kan ik daar nog eens een blog over schrijven!

 3. Beantwoorden

  jan-willem

  december 14, 2016

  Hallo Marrit,

  Fantastsich hoe jij analyseerd hoe het gelopen is en waar jij denkt dat je het anders_beter kan doen.
  Toen ik dat las, dacht ik aan yvonne van Gennip 1988 Galgary.
  ze was altijd al goed maar de oost duitse dames waren tot dan toe beter.
  Ze was heel rustig, ik denk dat ze heel intensiv aan het voorbereiden was, daardoor onverwachts veel beter als je zou kunnen verwachten.

  Ga zo door en korea komt precies op het juiste tijdstip.

  overigens: ik heb heel erg genoten van de 1000 Meter race, de laatse ronde, perfect.

  Groetjes Jan-Willem

  • Beantwoorden

   Arie den Braven

   december 15, 2016

   Dag Marrit,
   Een heerlijk duidelijke analyse. Je blijft dicht bij jezelf. Grote klasse! Veel succes, Arie

  • Beantwoorden

   Marrit Leenstra

   december 23, 2016

   Dank je wel! Ik hoop inderdaad ook dat Korea precies op het goede moment komt 🙂

 4. Beantwoorden

  Roy van de Geer

  december 14, 2016

  Dag Marrit,
  Wat een goede analyse van mind over matter. Petjeaf.
  Weet je dat er een heel erg goede methode is om zoals we dat noemen beperkende overtuigingen te vervangen door positieve ondersteunende overtuigingen. Vaak zijn die overtuigingen onbewust en zijn dan moeilijk te vervangen. PSYCH-K is een techniek die je daar heel goed bij kan helpen. Het is ontwikkeld door Robert Williams en in Nederland zijn er heel goede therapeuten die je hierbij kunnen helpen en je kunnen leren het bij jezelf toe te passen. Zo iemand is Hans Vrijmouth (delight.hans@gmail.com) van http://www.delighttrainingcoaching.nl. Daar heb ik het geleerd. Kijk maar naar deze film van Rob Williams https://www.youtube.com/watch?v=kHjomkUzh9A#t=11

  Je hebt helemaal gelijk met mind over matter, want dat is de aard van al wat is.
  Succes op het NK afstanden met veel podiumplaatsen.
  Roy

  • Beantwoorden

   Marrit Leenstra

   december 23, 2016

   Dank voor de tip Roy! Wie weet ga ik daar in de zomerperiode nog wel wat meer over opzoeken. Op dit moment zou het me echter eerder uit balans brengen denk ik. In het winterseizoen wil ik zo weinig mogelijk “nieuwe” dingen doen!

Geef een reactie

Marrit Leenstra
- Schaatsster en olympisch gouden medaille winnaar -

Hi, ik ben Marrit. Wat leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn website en blog. Hier kun je van alles vinden over mijn trainingen, mijn progressie en resultaten, maar via mijn blogs zal ik je ook op de hoogte houden van ‘de rest van mijn leven’! Want hoewel mijn leven draait om het schaatsen, is er uiteraard méér! Heb je een brandende vraag naar aanleiding van mijn blogs, laat dan even een reactie achter. Mocht je interesse hebben in sponsoring of een interview willen aanvragen, dan kun je altijd contact met me opnemen via de contactpagina. Wil je meer weten over mij, kijk dan verder op mijn website!

Laatste Blogs
Instagram
Instagram has returned invalid data.

Volg mij!

Sponsors

enie-marrit-leenstra-blog

enie-marrit-leenstra-Trentino

marrit-leenstra-rudy-project

logo_Suunto

logo_CamelBak