Vuurwerk
Enie.nl blog

Vuurwerk!

Door op januari 2, 2017

Het is 2017! Nog een jaar tot de Olympische Spelen! Volgend jaar rond deze tijd weten we wie zich geplaatst hebben. Het NK afstanden diende dit jaar dus als een mooie generale repetitie voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi. Dit jaar kon ik met een gerust hart van oudejaarsavond genieten. Ik heb me namelijk geplaatst voor het EK sprint en de WK afstanden 1000 en 1500m! Aangezien het EK komend weekend al verreden wordt, heb ik het nieuwe jaar niet met een heel groot feest ingeluid. Maar ik kan jullie alvast verklappen dat een feestje niet kan uitblijven als ik volgend jaar tickets voor de Olympische Spelen binnen heb!

Smog

En bij een nieuwjaarsfeestje hoort vuurwerk! Toch? De boze geesten moeten tenslotte op afstand worden gehouden, zodat we fris het nieuwe jaar in kunnen. Als ik heel eerlijk ben, geniet ik ook echt van vuurwerk. Het hoort er toch een beetje bij en ik vind het gewoon heel erg mooi. Maarja… eigenlijk kán het gewoon niet meer. Ook dit jaar was er weer een smog-alarm in de grote steden en kwam de fijnstofconcentratie soms boven de 1000 microgram uit. Dat is meer dan tijdens de worldcup in Harbin, waar de hele schaatswereld geschokt was door de slechte luchtkwaliteit…

Zware metalen

Bovendien komen er door het afsteken van vuurwerk veel zware metalen in het milieu. De geluids- en kleureffecten van siervuurwerk worden namelijk gemaakt door het toevoegen van bijvoorbeeld koper, barium, strontium of antimoon aan buskruit. Hiervan komt een groot deel weer op de grond terecht en aangezien deze metalen niet worden afgebroken, hopen die zich op in de bodem of het oppervlaktewater.

Paniek

En alsof dit allemaal niet erg genoeg is, hebben veel dieren er ook nog last van. Iedereen kent natuurlijk de voorbeelden van honden en katten die in paniek raken. Maar waar die nog baasjes hebben die hen kunnen geruststellen, moeten wilde dieren het zonder doen. Afgelopen week bleek bijvoorbeeld weer uit onderzoek dat miljoenen vogels oudjaarsnacht om 24.00 uur het luchtruim kiezen. Aangezien niet alle vogels in het donker kunnen navigeren, raken sommige in blinde paniek gebouwen of hoogspanningskabels.

Alternatieven?

Maar wat moeten we dan? Zoals ik al eerder schreef, hoort vuurwerk er toch wel een beetje bij en wordt een nieuwjaar toch wel kaal zonder vuurwerk. Of zouden we daar snel aan wennen? Als ik af ga op de boze reacties op voorstellen om vuurwerk te verbieden, kan dat nog weleens lastig worden. In ieder geval zou het beter zijn om alleen nog georganiseerd vuurwerk toe te staan. Dan kan het worden afgestoken op plekken waar de dieren er zo weinig mogelijk last van hebben. Bovendien kunnen we dan voor een deel voorkomen dat de zware metalen in het milieu terecht komen door de resten meteen op te ruimen. Een oplossing voor het fijnstof heb ik niet meteen. Over auto’s wordt wel gezegd dat elektrische auto’s minder fijnstof uitstoten, maar elektrisch vuurwerk lijkt me toch een lastig verhaal. Wat dat betreft is minderen met vuurwerk waarschijnlijk toch gewoon de beste oplossing…

Voor nu wens ik iedereen in ieder geval een gelukkig nieuwjaar. En mocht je nog een mooie businesscase zoeken voor 2017, volgens mij is milieuvriendelijk vuurwerk een gat in de markt! 😉

TAGS
Gerelateerde blogs
5 reacties
 1. Beantwoorden

  Trudy en Arie den Braven

  januari 5, 2017

  Hoe dan ook wensen we je een knalgoed jaar. Veel geluk, plezier en succes Marrit

 2. Beantwoorden

  Krijn van Lienden

  januari 15, 2017

  Hé Marrit, jammer van je 4e plaats op het EK. Wel een leuk interview met Mark Tuitert en ik ben blij om te horen dat je voor Nederland blijft uitkomen. Wat mij betreft mag vuurwerk helemaal afgeschaft worden. Groetjes, Krijn III

  • Beantwoorden

   Marrit Leenstra

   januari 20, 2017

   Inderdaad jammer van mijn vierde plaats, maar helaas waren de drie andere dames beter deze keer! Nu op naar het WK afstanden!
   We zullen zien wat er de komende jaren gebeurt met het vuurwerk, ik heb sterk het gevoel dat steeds meer mensen tegen consumentenvuurwerk zijn. Dat zou volgens mij een mooi compromis zijn!

   • Beantwoorden

    jan-willem

    januari 21, 2017

    Heel veel succes op de WK-Afstanden 🙂

   • Beantwoorden

    Krijn van Lienden

    januari 22, 2017

    Hé Marrit, misschien is georganiseerd vuurwerk wel een mooi compromis. Die drie kwartier op oudjaar vallen eigenlijk wel mee. Alleen beginnen ze hier in de buurt half november met het afsteken van de restjes van vorig jaar. En dan na 6 weken ben ik dat wel zat.

    Ik heb een poosje in de Zwitserse Alpen gewoond en daar mag rond oud en nieuw niets afgestoken worden in verband met lawine gevaar. Lekker rustig. In plaats daarvan is er vuurwerk op 1 augustus. In het begin consumentenvuurwerk, later ook alleen georganiseerd. Ik weet niet hoe het nu is. Groetjes en succes met trainen, Krijn III

Geef een reactie

Marrit Leenstra
- Schaatsster en olympisch gouden medaille winnaar -

Hi, ik ben Marrit. Wat leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn website en blog. Hier kun je van alles vinden over mijn trainingen, mijn progressie en resultaten, maar via mijn blogs zal ik je ook op de hoogte houden van ‘de rest van mijn leven’! Want hoewel mijn leven draait om het schaatsen, is er uiteraard méér! Heb je een brandende vraag naar aanleiding van mijn blogs, laat dan even een reactie achter. Mocht je interesse hebben in sponsoring of een interview willen aanvragen, dan kun je altijd contact met me opnemen via de contactpagina. Wil je meer weten over mij, kijk dan verder op mijn website!

Laatste Blogs
Instagram
 • Europees kampioen met de ploegenachtervolging! Een mooie afsluiting van een goed weekend. #schaatsen #EK #1xgoud #2xbrons #KPN #enie.nl #trentino
 • Poeh.... wat was het spannend gisteren! Maar eind goed al goed! Ik mag met drie startbewijzen op zak naar de Olympische Spelen! Ik ben echt ongelofelijk blij! #OKT #OS2018 #schaatsen #enie.nl #trentino #rudyproject #vikingskates #suunto
 • Ik ben super blij met mijn ticket op de 1000m! Super gaaf om weer voor Nederland uit te mogen komen op de Olympische Spelen! #teamnl #schaatsen #RoadToPyeongChang #enie.nl #trentino
 • Yeah! Nederlands Record en de Team Pursuit plek voor de Olympische Spelen veilig gesteld. Super trots op hoe we als team hebben gereden! #2e #NR #wcspeed #schaatsen #team #TP #kpn #enie.nl #trentino

Volg mij!

Sponsors

enie-marrit-leenstra-blog

enie-marrit-leenstra-Trentino

marrit-leenstra-rudy-project

logo_Suunto

logo_CamelBak