Inzell, sneeuw, sprong, Marrit Leenstra
Topsport

Keuzes, keuzes, keuzes…

Door op januari 20, 2017

Morgen begint het NK sprint en ik ben er niet bij. Zo dat staat op papier… Het voelt nog steeds best raar om het zo zwart op wit te zien staan. Ik weet dat ik die beslissing zelf genomen heb, maar het is niet zo dat ik het een gemakkelijke beslissing vond. Want hoewel ik ben begonnen als een allrounder, ben ik de afgelopen jaren ben ik steeds meer een sprinter geworden. In 2015 was ik Nederlands Kampioen en vorig jaar werd ik tweede, maar toch ook vierde op het WK sprint. Waarom ik dan niet mee doe dit jaar? Tsja, uiteindelijk komt het neer op keuzes maken…

Het grote doel dit jaar

Toen ik aan het begin van het jaar de kalender voor dit nieuwe seizoen onder ogen kreeg, heb ik meteen een cirkel gezet om het WK afstanden. Dat is mijn doel dit jaar! Natuurlijk vorig jaar was ik vierde op het WK sprint, dus in principe had ik alle reden om er nog een schepje bovenop te doen en de sprong naar het podium te wagen. Ware het niet dat het WK sprint dit jaar in Calgary wordt gehouden. Persoonlijk heb ik het idee dat Calgary in dit geval niet echt in mijn voordeel werkt, omdat het een hele snelle baan is. De échte sprinters (je weet wel, die met de hele snelle openingen, niet te verwarren met de sprinters met een allround-verleden) glijden op heel snel ijs die laatste ronde van de 1000m ook wel door. Het is dus lastiger voor mij om daar het verschil nog te maken, zoals vorig jaar op het relatief langzame ijs van Seoul wél lukte. Tot zover de eerste keuze; betreffende hét doel van dit schaatsseizoen.

Seizoensplanning

Wat je daarna meestal gaat doen (of eerlijk gezegd wat de trainers daarna gaan doen), is het verdelen van het seizoen in trainingsperiodes en wedstrijdperiodes. Ik heb er voor gekozen alle worldcups te rijden, maar in de tussenweek richting worldcup 3 wel hard te trainen. Dit leek ons samen met het trainingsblok na worldcup 4 in Heerenveen een mooie voorbereiding op het NK afstanden. Vervolgens is er echter nog wel een trainingsblok nodig richting het WK afstanden om ervoor te zorgen dat je daar op de toppen van je kunnen bent.

Roet in het eten!

En juist dat trainingsblok was lastig in te plannen. Dit jaar werd er voor het eerst een EK sprint georganiseerd. Natuurlijk wilde ik hier ook heel graag aan mee doen! Het probleem was alleen dat ik vorig jaar in de periode van het EK op trainingskamp was. Dat miste ik dus dit jaar… Het NK sprint komt dan alweer twee weekenden na het EK sprint en dat maakt de trainingsperiode wel heel erg krap. Eigenlijk gooide het EK dus mijn hele planning in de war! Ik heb nog even gedacht om gewoon vanuit de zware trainingen aan het NK mee te doen, maar uiteindelijk leek me dit te veel onrust geven. Bovendien denk ik dat dit te veel energie zou nemen, omdat ik voor een NK toch altijd extra zenuwachtig ben…

Keuzes maken

Op dat punt bedacht ik weer wat mijn doel was dit jaar. Het WK afstanden. Als dat mijn doel is, dan moet ik keuzes maken met het oog op dat doel. Geen compromissen! Alleen de ideale route naar het WK afstanden is goed genoeg. Toen ik dit alles op een rijtje had gezet, was het voor mij duidelijk. Ik moet dit trainingsblok gebruiken om beter te worden en alleen op die manier kan ik op het WK afstanden staan met het gevoel dat ik alles eraan gedaan heb. Geen NK sprint dus voor mij. Op naar het WK afstanden!

TAGS
Gerelateerde blogs

Geef een reactie

Marrit Leenstra
- Schaatsster en olympisch gouden medaille winnaar -

Hi, ik ben Marrit. Wat leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn website en blog. Hier kun je van alles vinden over mijn trainingen, mijn progressie en resultaten, maar via mijn blogs zal ik je ook op de hoogte houden van ‘de rest van mijn leven’! Want hoewel mijn leven draait om het schaatsen, is er uiteraard méér! Heb je een brandende vraag naar aanleiding van mijn blogs, laat dan even een reactie achter. Mocht je interesse hebben in sponsoring of een interview willen aanvragen, dan kun je altijd contact met me opnemen via de contactpagina. Wil je meer weten over mij, kijk dan verder op mijn website!

Laatste Blogs
Instagram
Instagram has returned invalid data.

Volg mij!

Sponsors

enie-marrit-leenstra-blog

enie-marrit-leenstra-Trentino

marrit-leenstra-rudy-project

logo_Suunto

logo_CamelBak