Sprongen in Calgary
Topsport

Reserve in Calgary

Door op februari 25, 2017

Misschien is het terwijl je deze blog leest net dweilpauze bij het WK sprint in Calgary. Waarschijnlijk doe ik niet mee, maar het kán nog wel… Ik ben namelijk reserve. In deze blog ga ik jullie vertellen hoe het voelt om reserve te zijn voor een WK.

Terug in de tijd

Ik ben meteen na het WK afstanden doorgereisd naar Calgary. Deze trip maak ik voor het eerst een rondje om de wereld! Dit geeft best wel een raar gevoel, vooral ook omdat we eerder in Calgary aankwamen dan we uit Zuid-Korea vertrokken. Er is namelijk 16 uur tijdsverschil, waardoor je letterlijk terugreist in de tijd. Wil je nog een keer een hele lange verjaardag meemaken, dan raad ik je dus deze trip aan, hoewel ik me afvraag hoeveel vrienden op je verjaardagsfeest zullen komen…

Terugblik

Maar goed, Calgary dus. Dit weekend wordt hier het WK sprint gehouden. Zoals ik in een eerdere blog al schreef, heb ik mij niet geplaatst voor het WK sprint. Dit omdat ik een trainingskamp in Inzell ter voorbereiding op het WK afstanden verkoos boven het NK sprint. Ik sta helemaal achter deze keuze en ben ook tevreden met mijn resultaten op het WK afstanden. Het was wel zuur om twee keer vierde te worden, maar ik heb het gevoel dat ik sterker en beter was dan vorig jaar en dat het nog maar een kleine stap is naar het podium. Ik heb echt het gevoel dat het allemaal nog een keer op z’n plaats gaat vallen, en dan met voorkeur volgend jaar februari… De ploegenachtervolging gaf me daarnaast een enorme voldoening. We hebben het weer geflikt! Wereldkampioen! En ook nog bijna in een wereldrecord! En dat op een laaglandbaan!

Onaardig

Maar goed, Calgary dus… Calgary is een ontzettend fijne plek om te trainen, met het snelste ijs ter wereld (al kan dat ook Salt Lake City zijn). Je kunt hier dus relatief gemakkelijk snelle rondjes rijden, waardoor je vaker bochten op hoge snelheid kunt oefenen. Met het oog op mijn lijstje met punten die ik voor volgend jaar moet verbeteren, ben ik daar super blij mee. Maar waar het hier natuurlijk eigenlijk om gaat is dat WK sprint. Ondanks ik er zelf voor heb gekozen om niet het NK sprint te rijden, hoopte ik toen ik hier was toch stiekem dat ik nog mocht rijden. En geloof me, dat maakte me eigenlijk geen leuk persoon… Zo antwoorde ik op een blije begroeting van een schaatsster die een paar dagen ziek was geweest, dat het jammer was dat ze er weer was. Juist. Niet aardig. Gelukkig kon ze er wel om lachen omdat ze ook wel begreep waarom ik dat zei. Vanuit de redenering van een reserve is het namelijk goed als iemand ziek is, de kans dat je mag rijden wordt dan immers groter…, maar aardig? Nee dus.

Waakvlam

Als reserve sta je eigenlijk twee weken op de waakvlam. Ik wilde graag nog zoveel mogelijk trainen voor de worldcup finale, daar heb ik immers een eerste en tweede plek in het klassement om te verdedigen, maar tegelijkertijd wil ik ook uitgerust zijn voor het geval ik toch in actie moet komen. Daarnaast wilde ik ook graag een beetje genieten van mijn tijd hier en nog wat leuke dingen doen (misschien een dagje naar de Rocky Mountains?), maar tegelijkertijd wil ik mijn rustdagen benutten om uit te rusten voor het geval ik nog in actie moet komen. Het is dus constant zoeken naar de balans tussen trainen, rusten en ontspannen. Uiteindelijk denk ik dat ik de goede keuzes heb gemaakt. Ik heb hard getraind, maar met een focus op snelle bochten en kwaliteit in plaats van kwantiteit. Daarnaast is dat dagje Rocky Mountains niet door gegaan, maar ik ben zondag wel gezellig naar de bioscoop geweest. Hierdoor voel ik met uitgerust en scherp. Dus ik ben er klaar voor, mocht ik morgen mogen invallen!

TAGS
Gerelateerde blogs
6 reacties
 1. Beantwoorden

  Arie den Braven

  februari 26, 2017

  Dag Marrit,

  Mooi om te lezen hoe het als topsporter steeds weer afwegen blijft. Heel goed dat jij kiest voor je eigen weg en fijn dat het gat met het podium steeds kleiner wordt. Op deze manier doorgaan, zal zeker vruchten gaan afwerpen.
  Heel veel succes met de laatste WB wedstrijden.

  Hartelijke groet,
  Arie

  • Beantwoorden

   Henk Klijnstra

   februari 26, 2017

   Het is dweilpauze en Jorien is derde geworden. Fair chance dat je ook hier 4e was geworden. Jammer dat je niet verschrikkelijk hebt kunnen uithalen op de 1000 meter. Kop dr maar weer voor en nieuwe doelen stellen. Succes!☺

   • Beantwoorden

    Marrit Leenstra

    maart 6, 2017

    Haha, inderdaad! Ik had zelf ook al bedacht dat ik misschien wel weer vierde zou zijn geworden…

 2. Beantwoorden

  jan-willem

  februari 27, 2017

  Hallo “onaardige” Persoon 🙂 (knap dat je dat van jezelf zegt),

  Ik denk dat iedereen begrijpt dat je wilt rijden en onaardig ben jij zeker niet.
  Persoonlijk ben ik er zeker van dat je een goede perstatie had neergezet (bij de eerste 6 was zeker het geval).
  Maar als voorbereiding op der WC Finale ist het goed hele snelle rondjes en bochten te rijden, dat heb je dan nodig.

  Ik denk dat de weg naar volgend jaar op de goede weg is.
  Ik wens jouw heel veel plezier tot dan toe, dan is de helft al bereikt.

  Groetjes Jan-Willem

  • Beantwoorden

   Marrit Leenstra

   maart 6, 2017

   Ach, op dat moment was ik wel even onaardig. Volledig onterecht trouwens… Ik heb er nu na de wedstrijd ook weer helemaal vrede mee en vind dat ik dit jaar de goede keuzes heb gemaakt. Maar als je op zo’n moment dat iemand ziek is, hoop krijgt dat je toch mag starten, dan gebeuren er rare dingen… 🙂

   • Beantwoorden

    jan-willem

    maart 7, 2017

    🙂 Veel succes komend weekend. Ik duim voor je

Geef een reactie

Marrit Leenstra
- Schaatsster en olympisch gouden medaille winnaar -

Hi, ik ben Marrit. Wat leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn website en blog. Hier kun je van alles vinden over mijn trainingen, mijn progressie en resultaten, maar via mijn blogs zal ik je ook op de hoogte houden van ‘de rest van mijn leven’! Want hoewel mijn leven draait om het schaatsen, is er uiteraard méér! Heb je een brandende vraag naar aanleiding van mijn blogs, laat dan even een reactie achter. Mocht je interesse hebben in sponsoring of een interview willen aanvragen, dan kun je altijd contact met me opnemen via de contactpagina. Wil je meer weten over mij, kijk dan verder op mijn website!

Laatste Blogs
Instagram
Instagram has returned invalid data.

Volg mij!

Sponsors

enie-marrit-leenstra-blog

enie-marrit-leenstra-Trentino

marrit-leenstra-rudy-project

logo_Suunto

logo_CamelBak