huis, energielabel, zonne-energie, zonnepanelen, bouw, bouwtekening
Enie.nl blog Mijn leven in Italië

Zonne-energie in Italië

Door op april 11, 2017

Het is april en de lente is weer begonnen, dus dat betekent dat de schaatsers vakantie hebben. En in mijn geval betekent dat ook dat ik enigszins vergeten ben mijn website te updaten… Sorry! Ik zal mijn best doen weer wat vaker een nieuwe blog te posten!

Wat het schaatsseizoen betreft, ben ik tevreden over mijn vooruitgang en heb ik het gevoel dat ik zeker stabieler en sterker ben geworden. In februari was er een geweldig hoogtepunt met de wereldtitel op de ploegenachtervolging, maar er waren ook minder mooie momenten zoals de vierde plaatsen op het EK sprint en de WK afstanden 1000 en 1500m. De individuele medailles die ik mij ten doel had gesteld, zijn dus alleen tijdens de worldcups behaald. In deze vakantie is het daarom weer tijd voor reflectie; waar kan ik nog verbeteren om volgend jaar op de olympische spelen individueel ook op het podium te staan? Ik heb er zelf al enkele ideeën over en kijk er naar uit om deze binnenkort met de trainers te bespreken om zo de lijn voor volgend jaar uit te stippelen.

Thuis in Italië

Vakantie betekend echter ook dat ik eindelijk weer even thuis ben. In dit geval bedoel ik dan thuis in Italië. Thuis is bij mij nogal een verwarrend begrip. Ik ben nog zo vaak in Nederland dat dat ook zeker nog thuis is, maar nog veel meer nachten breng ik door in hotels over de hele wereld. Na zo’n twee nachten in hetzelfde bed te hebben geslapen voel ik me vaak dan ook al thuis en dus vraag ik na een training rustig of mijn ploeggenootjes al klaar zijn om naar huis te fietsen… Maar goed, thuis in Italië hebben we nog veel werk te doen deze vakantie. We hebben een nieuw huis gebouwd (althans, laten bouwen) en hoewel we al een jaar in het huis wonen, laat de afwerking hier en daar nog te wensen over. Bovendien hebben we nog steeds de bewoonbaarheidsverklaring van ons huis niet kunnen aanvragen en wonen we dus eigenlijk ´illegaal´ in ons eigen huis.

Bewoonbaarheidsverklaring

Ik weet eerlijk gezegd niet hoe dat in Nederland precies geregeld is, maar in Italië moet je als je huis ´bewoonbaar´ is de bewoonbaarheidsverklaring aanvragen. Je krijgt dan officieel een adres toegewezen en je huis komt ´op de kaart´ te staan, bovendien stelt de bank deze bewoonbaarheidsverklaring verplicht om voor een hypotheek in aanmerking te komen (althans je moet de verklaring binnen bepaalde tijd hebben). Een huis is bewoonbaar als je voldoet aan allerlei normen op het gebied van veiligheid, gezondheid, hygiëne en energie. In ons geval ontbreken er in de tuin nog een aantal relingen die moeten voorkomen dat je van een muurtje kan vallen en jawel, de zonnepanelen.

Hoeveel dan?

Om voor de bewoonbaarheidsverklaring in aanmerking te komen moet je aan de hernieuwbare energie wet voldoen. Met betrekking op nieuwe en gerenoveerde huizen worden hierin twee normen beschreven; één voor de thermische energie en één voor de elektrische energie. Wat de thermische energie betreft, moet minimaal 50% van het verbruik aan warm water hernieuwbaar worden opgewarmd. Bovendien moet de som van het verbruik aan energie voor warm water, verwarming en airconditioning ook voor 50% hernieuwbaar zijn. Wij hebben gekozen voor een zonneboiler en hebben daarvoor al zonnepanelen op het dak. Echter moet er ook nog elektrische energie hernieuwbaar worden opgewekt. De hoeveelheid hiervan hangt niet af van het verbruik maar van de oppervlakte van het dak, berekend volgens de formule P = 1 / K * S. In deze formule is P de hoeveelheid elektriciteit in kW die hernieuwbaar moet worden opgewekt. K is een constante afhankelijk van het jaar waarin je de bewoonbaarheidsverklaring aanvraagt, op dit moment is het 50. En S is de oppervlakte van het dak. Kortom als je een dakoppervlakte van 150 m2 hebt, dan moet je 1 / 50 * 150 = 3 kW aan elektriciteit hernieuwbaar opwekken.

Zelfvoorzienend!

Ook de elektriciteit willen we door middel van zonnepanelen opwekken en aangezien ons verbruik lager is dan de hoeveelheid kW die we op verplicht duurzaam moeten opwekken, betekent dit dan ook meteen dat we dan zelfvoorzienend zijn qua elektriciteit! Natuurlijk willen we graag zonnepanelen van Enie.nl en aangezien de logistiek nogal lastig is (voornamelijk omdat we ook bijna nooit thuis zijn), hebben we dit bewaard voor de vakantie. Binnen een maand kunnen we dan dus eindelijk de bewoonbaarheidsverklaring aanvragen en dan kunnen we eindelijk officieel in ons nieuwe huis wonen!

Overigens vind ik deze verplichtstelling van een hernieuwbare energie ontzettend gaaf. Misschien ook een idee voor Nederland?

TAGS
Gerelateerde blogs

Geef een reactie

Marrit Leenstra
- Schaatsster en olympisch gouden medaille winnaar -

Hi, ik ben Marrit. Wat leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn website en blog. Hier kun je van alles vinden over mijn trainingen, mijn progressie en resultaten, maar via mijn blogs zal ik je ook op de hoogte houden van ‘de rest van mijn leven’! Want hoewel mijn leven draait om het schaatsen, is er uiteraard méér! Heb je een brandende vraag naar aanleiding van mijn blogs, laat dan even een reactie achter. Mocht je interesse hebben in sponsoring of een interview willen aanvragen, dan kun je altijd contact met me opnemen via de contactpagina. Wil je meer weten over mij, kijk dan verder op mijn website!

Laatste Blogs
Instagram
Instagram has returned invalid data.

Volg mij!

Sponsors

enie-marrit-leenstra-blog

enie-marrit-leenstra-Trentino

marrit-leenstra-rudy-project

logo_Suunto

logo_CamelBak