The lost art of reading nature's signs
Enie.nl blog

De Tekens van de Natuur

Door op mei 1, 2017

Zoals je in mijn vorige blog hebt kunnen lezen, is april de vakantiemaand voor schaatsers. Ik ben voor het eerst een langere periode thuis geweest in Italië en mocht je het je afvragen, ja, de zonnepanelen van Enie.nl zijn inmiddels gearriveerd! Ik ben er super blij mee! Nu kunnen we beginnen met het opwekken van ons eigen energie! Hoe gaaf is dat?

De natuur lezen

Wat ook gaaf is, is “The Lost Art of Reading Nature’s Signs” een boek van Tristan Gooley waarin ik de afgelopen maand ben begonnen met lezen. In dit boek legt ‘the natural navigater’ uit hoe je de natuur moet ‘lezen’. Zo kan een boom bijvoorbeeld op heel veel manieren als kompas dienen; de toppen wijzen naar het zuiden, de noordkant van de bast is donkerder van kleur, de bladeren zijn kleiner aan de zuidkant en als naar een boomstronk kijkt, zijn de jaarringen dikker aan de noordkant. Overigens moet je nooit slechts één manier toepassen als je de weg kwijt bent, want bij alle regels geldt ‘over het algemeen’…

Studeren

Ik had dit boek al een tijdje terug gekocht tijdens het WK sprint in Calgary, maar nu was het tijd om eraan te beginnen. Het is namelijk niet een boek dat je even lekker ontspannen op de bank leest, omdat het ten eerste in het Engels is en er ten tweede vaak bomen, planten en natuurfenomenen worden benoemd die ik zelfs in het Nederlands eerst even moet googleën om precies te weten waar het over gaat. Ik zit dan ook vaak geconcentreerd met potlood aantekeningen te maken in de kantlijn. Daarnaast ben ik van plan een computerbestand maken met foto’s van alle planten die erin beschreven worden, zodat ik ze niet steeds opnieuw hoef op te zoeken. Het zijn er namelijk zoveel dat het lastig is om alles in één keer te onthouden.

Opmerkzaamheid

Het leuke aan dit boek is, dat je veel opmerkzamer wordt als je buiten bent. De lange ritten op de fiets worden dus ineens heel interessant. Ik kijk naar de vorm van bomen om te kijken wat de meest voorkomende windrichting in een vallei is en ik probeer in de bloemen in de berm clues uit het boek te herkennen. Aangezien ik nog steeds best moeite heb met het herkennen van verschillende planten, neem ik sinds kort als ik met de hond ga wandelen mijn telefoon mee. Zo kan ik af en toe een app gebruiken om een plant of bloem te determineren, zodat ik later thuis kan opzoeken wat die plant ook al weer allemaal kon vertellen. Een makkelijke is dat brandnetel van fosfaat-rijke grond houdt en dat duidt over het algemeen op menselijke activiteit. Dus een veld met brandnetel ernaast is waarschijnlijk bemest en de plek met brandnetels die ik in het bos tegenkwam was inderdaad gebruikt om snoeiafval te dumpen.

Nog best lastig…

Overigens lukt het niet altijd om de signalen te herkennen. Zo vraag ik me bijvoorbeeld al de hele maand af waarom een heuvel waar we vanuit de keuken op uitkijken vooral met lariksen is begroeid en de andere heuvel (of eigenlijk berg) daarachter met pijnbomen en sparren. Volgens mijn boek groeien lariksen en pijnbomen goed op onvruchtbare grond en houden alle drie soorten van veel zonlicht. Wellicht is de bodem minder zuur onder de lariksen, maar daar ben ik nog niet helemaal over uit. Ik dacht namelijk dat de op de grond gevallen naalden de bodem sowieso zuur maken.

Ik heb het boek nog lang niet uit, dus wie weet kom ik er nog wel achter. In ieder geval ben ik erg benieuwd naar de andere natuursignalen die ik in de komende tijd ga leren herkennen!

TAGS
Gerelateerde blogs
6 reacties
 1. Beantwoorden

  Riek Koman

  mei 1, 2017

  Hallo Marrit,
  Wat een interessant stuk over dit boek, ik kan me inderdaad voorstellen dat het een hele klus is om alle planten en bomen uit elkaar te houden. Ik probeer dit sinds een paar jaar met vogels en dat zou volgens mij een stuk gemakkelijker moeten zijn maar valt ook nog best tegen 😉 Je zegt dat april voor schaatsers de vakantie maand is, ga je dus binnenkort je training met het Italiaanse team weer oppakken? Veel succes hoor!

  • Beantwoorden

   Marrit Leenstra

   juni 11, 2017

   Beste Riek,

   Ik moet zeggen dat het nog steeds niet heel goed gaat, maar het boek is wel echt super interessant. Het probleem is dat ik nu met de trainingen niet meer zo veel tijd heb om met mijn telefoon en het boek de natuur in te trekken… Maargoed, volgend jaar in april hebben we weer vakantie 😉

   We zijn in mei inderdaad weer begonnen met een trainingskamp met het Italiaanse team in Formia (zoals je ook in mijn nieuwe blog kunt lezen). Op dit moment zitten we op hoogte in Livigno. De trainingen gaan goed!

   Groeten Marrit

 2. Beantwoorden

  Arie den Braven

  mei 10, 2017

  Hoi Marrit,

  Dit is echt een interessant verhaal.
  Houd ons graag op de hoogte van meer weetjes uit de natuur.
  Overigens zijn wij ook bezig met zonnepanelen. We moeten zuinig zijn op ons milieu.

  Hartelijke groet,

  Arie

  • Beantwoorden

   Marrit Leenstra

   juni 11, 2017

   Toen ik laatst in de bergen aan het hardlopen was, kwam ik heel veel (korst)mos tegen dat alleen groeit als de lucht heel zuiver is, dat geeft toch een lekker gevoel!

   Heel goed dat jullie ook bezig zijn om zonnepanelen op jullie dat te plaatsen, als iedereen dat doet komen we steeds dichterbij een duurzame samenleving!

   Groeten Marrit

 3. Beantwoorden

  Bart de Haas

  september 27, 2017

  Beste Marrit,
  Toevallig vond ik jouw site en zag dat je het boek ‘The Natural Navigator’ gelezen had.
  Welnu, ik heb er elke dag mee te maken omdat ik in de Canadese wildernis woon en absoluut geen moderne navigatiemiddelen gebruik op mijn trektochten door de wildernis. Er zijn honderden aanwijzingen, van een elandenkeutel tot geologische formaties, het lezen van de sneeuw of de golven op het meer.
  ‘vraag het aan de bomen’, aan de stenen, aan alles zoals de indianen het zeggen.
  Ik vind het geweldig dat er meer mensen in geïnteresseerd zijn.
  Veel succes in de topsport,
  met vriendelijke groet, Bart (hele oude vijfkamper)

  • Beantwoorden

   Marrit Leenstra

   oktober 3, 2017

   Hoi Bart,

   Dat klink geweldig! Ik ben helaas nog niet zo goed dat ik helemaal op de ‘tekens van de natuur’ kan vertrouwen, maar wie weet komt dat nog als ik genoeg blijf oefenen! Ik blijf in ieder geval lekker de bergen in trekken als ik tijd heb! Wie weet kun je me nog eens wat leren!

   Groeten Marrit

Geef een reactie

Marrit Leenstra
- Schaatsster en olympisch gouden medaille winnaar -

Hi, ik ben Marrit. Wat leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn website en blog. Hier kun je van alles vinden over mijn trainingen, mijn progressie en resultaten, maar via mijn blogs zal ik je ook op de hoogte houden van ‘de rest van mijn leven’! Want hoewel mijn leven draait om het schaatsen, is er uiteraard méér! Heb je een brandende vraag naar aanleiding van mijn blogs, laat dan even een reactie achter. Mocht je interesse hebben in sponsoring of een interview willen aanvragen, dan kun je altijd contact met me opnemen via de contactpagina. Wil je meer weten over mij, kijk dan verder op mijn website!

Laatste Blogs
Instagram
Instagram has returned invalid data.

Volg mij!

Sponsors

enie-marrit-leenstra-blog

enie-marrit-leenstra-Trentino

marrit-leenstra-rudy-project

logo_Suunto

logo_CamelBak