Formia aan de zee
Door op juni 11, 2017

Heerlijk! We zijn weer volop bezig met de zomertrainingen. Een paar weken vakantie is natuurlijk superfijn na een schaatsseizoen waarin we van hot naar her reizen en de emoties alle kanten op vliegen, maar het is ook heel fijn om na de vakantie weer met het team te trainen. Overgaan tot de orde van de dag, wilde ik bijna schrijven. Maar dat is eigenlijk helemaal niet hoe het voelt. Ik ben namelijk iedere dag bezig mezelf beter en sterker te maken. Zodra ik zou vervallen in ‘de orde van de dag’ is de scherpte weg en dan mis je net dat kleine beetje extra wat in februari volgend jaar het verschil moet maken. Want ja, de voorbereiding op de olympische spelen zijn begonnen!

Centrum voor Olympische Voorbereiding

Het eerste trainingskamp begin mei voerde ons dit jaar weer naar het Italiaanse Formia, gelegen aan de kust tussen Rome en Napels. We verbleven heel toepasselijk op het ‘Centrum voor Olympische Voorbereiding’ van het Italiaanse Olympische Comité. Een super inspirerende omgeving, waar atleten van allerlei sporten zich aan het voorbereiden waren op het komende seizoen. Bovendien kon je, als je de weg overstak en door de tuin van een hotel liep, na de training zo de zee in springen om af te koelen. Heerlijk, al moet ik eerlijk zeggen dat de zee me op sommige dagen veel te rustig was. Ik houd van een zee die zijn energie toont, van bulderende golven en schuimkoppen.

De kracht van de natuur

De kracht van de natuur blijft voor mij iets bijzonders. Niet dat ik er altijd blij mee ben als ik weer eens een heel stuk tegen de wind in moet fietsen of de zon op mijn armen voel branden en vergeten ben zonnebrand te smeren, maar ik houd er wel van. Gelukkig waren er in Formia ook dagen dat je op het strand gezandstraald werd en de golven je omver probeerden te beuken zodra je ze probeerde te trotseren. De zee op zijn mooist.

Dat geeft energie!

Op die dagen kun je je een voorstelling maken van de enorme potentie van de zee (oceanen) voor onze energievoorziening. Misschien is Formia niet meteen de beste plek om op een grootschalige manier golfenergie te produceren, maar heel veel andere plekken zijn dat wel. Zo las ik op internet dat golfenergie een geschatte potentie heeft van 29 500 TWh per jaar (OES, 2012)! Dat is dus 29 500 000 000 000 KWh voor wie niet meteen paraat heeft hoeveel een TeraWatt is (waaronder ikzelf…). Bovendien kun je nog energie halen uit de getijdenstroming (1200 TWh/year (OES, 2012)), temperatuurverschillen tussen de diepzee en het oppervlaktewater (83 340 TWh/year (IRENA, 2014a)) en het verschil in zoutconcentratie tussen zeewater en zoet water. Hoewel deze technologieën allemaal nog niet zover ontwikkeld zijn dat ze toepasbaar en rendabel zijn op grote schaal, kan ik me er wel een voorstelling van maken. De kracht van de natuur is eindeloos. Laten we haar alsjeblieft gebruiken in plaats van kapot maken!

TAGS
Gerelateerde blogs

Geef een reactie

Marrit Leenstra
- Schaatsster en olympisch gouden medaille winnaar -

Hi, ik ben Marrit. Wat leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn website en blog. Hier kun je van alles vinden over mijn trainingen, mijn progressie en resultaten, maar via mijn blogs zal ik je ook op de hoogte houden van ‘de rest van mijn leven’! Want hoewel mijn leven draait om het schaatsen, is er uiteraard méér! Heb je een brandende vraag naar aanleiding van mijn blogs, laat dan even een reactie achter. Mocht je interesse hebben in sponsoring of een interview willen aanvragen, dan kun je altijd contact met me opnemen via de contactpagina. Wil je meer weten over mij, kijk dan verder op mijn website!

Laatste Blogs
Instagram
Instagram has returned invalid data.

Volg mij!

Sponsors

enie-marrit-leenstra-blog

enie-marrit-leenstra-Trentino

marrit-leenstra-rudy-project

logo_Suunto

logo_CamelBak