Marrit op tacx in garage
Enie.nl blog Topsport

De laatste loodjes voor het seizoen begint…

Door op september 29, 2017

Het is alweer herfst! Wat is de zomer voorbij gevolgen! Ik kan me nog bijna niet voorstellen dat het Olympische seizoen nu echt op het punt van beginnen staat. Maar na de hele zomer keihard gewerkt te hebben, heb ik ook echt zin in de eerste wedstrijden. Het is zoals ieder jaar wel weer spannend. Hoe zou ik ervoor staan? Is de snelheid er al? Of moeten we nog extra werken aan de starts? Zeker in het begin is dit altijd weer afwachten, maar eerlijk gezegd maak ik me over de rest van het seizoen geen zorgen. Ik voel me goed en ik weet hoe hard ik heb getraind om straks op de toppen van mijn kunnen te presteren. Ik heb zin in dit seizoen!

Trainen, trainen en nog eens trainen

Helaas is het NK-afstanden pas eind oktober en hoewel dat steeds dichterbij komt, is het ook nog ver weg. Deze weken staan echt nog in het teken van trainen en helaas zijn de fietstrainingen weer steeds vaker op de tacx. Voor wie niet weet wat een tacx is; een tacx is een apparaat waar je je racefiets in kan zetten zodat je binnen kan fietsen. Een soort hometrainer met je eigen fiets dus. In de zomer gebruiken we de tacx bijna nooit en gaan we vrijwel altijd naar buiten om te fietsen. Weer of geen weer. Nu de temperatuur weer zakt en de belangen groter worden, gaan we bij slecht naar binnen. Ik wil niet het risico lopen vlak voor het begin van het seizoen ziek te worden door me helemaal nat te laten regenen in de kou!

Zweten, zweten en nog eens zweten…

Nu is er op zich niet zo heel veel mis met “tacxen” (ja ja, in het schaats- (en misschien fiets-?) jargon is er zelfs een werkwoord voor…). Het is natuurlijk een stuk saaier dan buiten fietsen, maar met een muziekje, filmpje of trainingsprogramma met veel verschillende blokken, is het prima te doen. Je krijgt er alleen zo ongelofelijk warm van. Zonder de rijwind om je af te koelen, zit je zelfs in een koude garage binnen tien minuten te zweten. En dat is echt niet overdreven. Mocht je ook nog dat trainingsprogramma met de verschillende (intensieve) blokken hebben, dan is het echt net alsof je onder de douche op de fiets zit…

Kunnen we daar niet iets mee?

Dat zette me dus aan het denken. Al die energie die op dit moment wordt omgezet in warmte kunnen we daar niet iets mee? Want niet alleen het lijdend voorwerp op de fiets heeft het warm, ook de weerstandsrol op tacx zelf wordt warm. Uiteraard wordt de garage mooi verwarmd, maar over het algemeen heb je daar niet zo heel veel aan. Ik zat meer te denken aan een soort dynamo, je weet wel, wat je vroeger ook op je stadsfiets had. Zo moeilijk kan dat niet zijn, aangezien de draaiende onderdelen er al zijn. Daar moet toch gemakkelijk een dynamo van gemaakt kunnen worden? Het zou toch gaaf zijn als je tijdens het tacxen je telefoon of bijvoorbeeld je hartslagmeter kunt opladen?

Ik denk dat dit wel een projectje waard is, nu alleen nog vrije tijd vinden…

TAGS
Gerelateerde blogs
Marrit gespannen na 1500m Olympische Kwalificatie OKT
Olympische Kwalificatie!

december 31, 2017

Fijne kerstdagen en een gelukkig 2018
Fijne kerstdagen!

december 25, 2017

Sprongen in Calgary
Inspiratie!

december 7, 2017

Schaatsen, KNSB-cup
Wintertijd

november 9, 2017

Marrit maakt schaatssprong in Berlijn
Zomer in Berlijn

september 24, 2017

Trainen in de regen
De regendans

juli 7, 2017

Formia aan de zee
ZEEnergie

juni 11, 2017

The lost art of reading nature's signs
De Tekens van de Natuur

mei 1, 2017

huis, energielabel, zonne-energie, zonnepanelen, bouw, bouwtekening
Zonne-energie in Italië

april 11, 2017

Geef een reactie

Marrit Leenstra
- Schaatsster en olympisch gouden medaille winnaar -

Hi, ik ben Marrit. Wat leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn website en blog. Hier kun je van alles vinden over mijn trainingen, mijn progressie en resultaten, maar via mijn blogs zal ik je ook op de hoogte houden van ‘de rest van mijn leven’! Want hoewel mijn leven draait om het schaatsen, is er uiteraard méér! Heb je een brandende vraag naar aanleiding van mijn blogs, laat dan even een reactie achter. Mocht je interesse hebben in sponsoring of een interview willen aanvragen, dan kun je altijd contact met me opnemen via de contactpagina. Wil je meer weten over mij, kijk dan verder op mijn website!

Laatste Blogs
Instagram
Instagram has returned invalid data.

Volg mij!

Sponsors

enie-marrit-leenstra-blog

enie-marrit-leenstra-Trentino

marrit-leenstra-rudy-project

logo_Suunto

logo_CamelBak