Schaatsen, KNSB-cup
Enie.nl blog Topsport

Wintertijd

Door op november 9, 2017

Het is alweer bijna twee weken geleden, maar voor wie het niet meegekregen heeft: We zijn los! Het laatste weekend van oktober vond zoals altijd de eerste échte schaatswedstrijd plaats; het NK afstanden. Hier kon je naast de Nederlandse titels ook startbewijzen voor de wereldbekerwedstrijden winnen. Op elke afstand lagen er 5 tickets klaar en daar werd hard om gestreden. Het is namelijk superbelangrijk om bij de wereldbekers te zijn om wedstrijdritme op te doen en op die manier steeds beter te worden. Ik had een goed weekend en plaatste mij met twee 2e plaatsen op de 500 en 1000m en een 3e plaats op de 1500m! Ik ben hier super blij mee en heb heel veel zin om me weer met de internationale top te meten.

Biologische klok

Dit NK was voor ons als schaatsers een beetje anders dan de andere jaren. Vrijdag waren de wedstrijden namelijk in de avond, terwijl we normaal altijd in de middag schaatsen. Nou lijkt dat misschien een kleinigheidje, maar de biologische klok is ontzettend belangrijk om tot topprestaties te komen. Zodra het donker wordt maakt het lichaam namelijk het slaaphormoon melatonine aan. Hierdoor daalt de lichaamstemperatuur licht en komt het lichaam in de ruststand. Als je daarbij optelt dat ik normaal gesproken ergens tussen 22.00 en 23.00 uur slapen, dan kun je je vast voorstellen dat je het om 22.00 uur ’s avonds veel lastiger is om een supersnelle 500m te schaatsen dan om 16.00 uur ’s middags. Gelukkig komt er voor zo’n wedstrijd wel weer veel adrenaline vrij, wat de melatonine tegenwerkt. Het nadeel daarvan is dan weer dat ik na de wedstrijd moeite had in slaap te komen en een halve nacht wakker heb gelegen…

Een lange nacht!

Gelukkig ging zaterdagnacht de wintertijd in. Dat was dus een dag te laat voor mij, maar het was wel fijn om na twee wedstrijddagen even een uur langer te kunnen slapen en zo weer uitgerust aan de derde dag te kunnen beginnen. In de kranten las ik dat het verzetten van de klok ter discussie staat en dat er verwacht wordt dat het Europese Parlement gaat stemmen voor afschaffen van de zomertijd. Ik hoor verder om mij heen dat veel mensen last hebben van een verstoord bioritme en er een hele week last van hebben. Na mijn verhaal over hoe belangrijk de biologische klok voor topprestaties is, zult u wellicht verwachten dat ik ook geen fan ben. Maar eerlijk gezegd heb ik niet zo heel veel last van een uur tijdsverschil. Sterker nog, ik vind het best wel raar dat zoveel mensen er wel last van hebben. In het weekend gaat bijna iedereen wat later naar bed en staat men wat later op, en toch is iedereen maandag weer vroeg op z’n werk. Dat gaat toch ook goed?

Wintertijd

Nou is het idee van de zomertijd al heel oud. De eerste keer dat er over gesproken werd was waarschijnlijk in 1784, toen de Amerikaanse geleerde Benjamin Franklin in zijn (satirische) artikel “An Economical Project for Diminishing the Cost of Light” opmerkte dat het zonde was dat de zon scheen wanneer wij nog op bed lagen, terwijl we ’s avonds in het donker nog wakker waren. Toch werd de zomertijd pas voor het eerst ingevoerd tijdens de eerste wereldoorlog. De oorlog was duur en de Duitsers besloten de zomertijd in te voeren om kolen te sparen. Nederland volgde dit voorbeeld. Na de tweede wereldoorlog werd de zomertijd echter weer afgeschaft. Toen in de jaren ’70 de oliecrises uitbrak werd de zomertijd opnieuw ingevoerd met het idee energie te besparen.

En nu? Afschaffen?

Uiteraard zijn de lampen sinds de jaren ’70 een stuk energiezuiniger geworden. De huidige Ledlampen gebruiken maar zo’n 3 tot 9% van de elektriciteit die nodig was om dezelfde hoeveelheid licht te geven als een gloeilamp. Echte energiebesparing zou de zomertijd dus niet meer opleveren. Als echt heel veel mensen last hebben van een verstoord bioritme, dan is het wellicht dus een goed idee om de zomertijd af te schaffen. Maar toch moet ik zeggen dat ik het wel met Benjamin Franklin eens ben, het zou toch zonde zijn het zonlicht in de zomer niet te gebruiken? Al was het maar om de fijne lange zomeravonden…

 

 

TAGS
Gerelateerde blogs
19 reacties
 1. Beantwoorden

  Krijn van Lienden

  november 11, 2017

  Jammer dat je bent gevallen bij de 1500 meter. Ik hoop dat je je eigen niet bezeerd hebt. Of doet het altijd pijn als je bij zulke hoge snelheden valt. Dan hoop ik dat het meevalt. Ik kan zelf niet schaatsen, dus ik heb geen idee. Hartelijke groet, Krijn

  • Beantwoorden

   Marrit Leenstra

   november 11, 2017

   Inderdaad super balen van mijn val. Voor mijn gevoel was ik goed op weg, maar ja, dan moet je wel blijven staan. Gelukkig heb ik me niet echt bezeerd, al wordt je wel altijd stijf van een val. Gelukkig hebben we altijd fysios bij ons, dus als het goed is ben ik morgen weer de oude.

   Groeten Marrit

   • Beantwoorden

    Krijn van Lienden

    november 18, 2017

    Leuk interview gister op nos.nl na afloop van de 1000m. Veel succes straks op de 1500. Hartelijke groet, Krijn

    • Beantwoorden

     Krijn van Lienden

     december 6, 2017

     Beste Marrit, Gefeliciteerd! Gefeliciteerd! Gefeliciteerd! Gefeliciteerd! Gefeliciteerd! Met je Nederlands record. Met je zilveren medaille. Met je persoonlijke record. Met je bronzen medaille. En met je persoonlijke record. Hartelijke groet, Krijn

     • Marrit Leenstra

      december 31, 2017

      Dank je wel Krijn!

 2. Beantwoorden

  Jan-Kees Verschuure

  november 11, 2017

  Je kunt goed schrijven. Misschien iets voor na je carrière?

  • Beantwoorden

   Marrit Leenstra

   december 31, 2017

   Haha, ik vind het leuk om te doen, maar voorlopig houd ik het even bij deze blogs…

 3. Beantwoorden

  jan-willem

  november 11, 2017

  Hallo Marrit,
  als eerste jammer van je val, ik hoop dat je er niets aan over gehouden hebt, dat zou heel zonde zijn.
  ik ben ook voor affschaffing van de wisseling, maar zou graag de zomertijd houden zoals jij aan het eind schrijft heb je dan veel meel licht in de zomer en ´s avonds in de winter ook.
  ik hou van licht dus als ze afschaffen hoop ik op de zomertijd.

  groetjes en nog veel succes morgen

  Jan-Willem

  • Beantwoorden

   Marrit Leenstra

   november 11, 2017

   Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het was echt in een splitsecond gebeurd. Ik had niet eens tijd om te proberen iets te corrigeren. Helaas.

   Misschien moeten we dan inderdaad de zomertijd maar aanhouden, ook al is dat niet ‘de echte’ tijd. We zullen zien wat er gebeurt de komende jaren!

   Groeten Marrit

 4. Beantwoorden

  Egon

  november 12, 2017

  Hoi Marrit, ik ben ook om diezelfde reden voor het behoud van de zomertijd. Ik vind de wisseling van de seizoenen en ook de zomer- en winterijd als markeringen daarvan een heel mooi gegeven.
  Voor jou volgens mij een weekend waar je veel goeie dingen uit kunt halen. Zonder val was je mogelijk 3e geworden op de 1.500 en je was vierde op de 1.000 m die niet zo goed liep. Stiekem best heel prima in dit veld. Er is bovendien nog interessante winst te boeken voor jou geloof ik. Ik heb wel een idee hoe, niet vanuit deskundigheid, maar als belangstellende (stuurman aan de wal). groet, Egon

  • Beantwoorden

   jan-willem

   november 17, 2017

   mooie wedstrijd vandaag, is moeilijk na een week hard trainen, toch 4e. 🙂

   • Beantwoorden

    Egon

    november 17, 2017

    Alle reden om zelfverzekerd te zijn Marrit, je rijdt een hoog niveau, maar toch in de luwte. Dat is heel wat waard. Houdt ritwinst (directe tegenstander overwinnen) als ambitie, dat had vandaag een mooie bonus geweest. Laat het je zolang extra gretig maken en let op, dan draai jij dit seizoen een keer de rollen om als het erom gaat! Haal lekker uit elke ervaring je stimulans zijn en voel bewust hoe je zo het seizoen in groeit. Laat tegenslag je sterker maken. Morgen interessant om als hoofddoel je laatste ronde / laatste 200m te stellen, waar je immers vaak je tegenstander nog moet verslaan (die je morgen echter niet zult hebben). Veel succes, topper!!

    • Beantwoorden

     Egon

     december 3, 2017

     Kijk!! Eindelijk je niveau gehaald!! Dit zat er zo lang in… Eigenlijk moeten je fans boos zijn omdat je zo vaak minder goed rijdt dan je kan ; ). Dat raketlichaam van jou is zóó pijlsnel…
     Ja, Takagi reed nog net wat harder vandaag, juist goed, dan blijf jij in de luwte (slim eigenlijk dat je haar hebt laten winnen ; )) En het zal jou getergd houden. Onthou maar dat je haar nog moet kloppen, een andere keer dit seizoen. Dat kun je, dus dat ga je doen, beloof het jezelf! En gefeliciteerd met je prachtige Nederlandse record natuurlijk!

     • Marrit Leenstra

      december 31, 2017

      Haha, hopelijk zijn mijn fans niet te boos… zelf wil ik ook graag vaker zulke goede races rijden. Het zit erin!

 5. Beantwoorden

  Arie

  november 14, 2017

  Hoi Marrit,

  Heerlijk om een sportster te volgen die niet alleen over sport praat, maar die ook volop meedoet aan de maatschappelijke discussie.
  Blijf hier vooral mee doorgaan en ik wens je een prachtige “wintertijd” toe, oftewel een grandioos seizoen.
  Hartelijke groet,
  Arie

 6. Beantwoorden

  jan-willem

  december 4, 2017

  wat een fantastische wedstrijd, ik heb ontzettend genoten 😀 5x

  • Beantwoorden

   Marrit Leenstra

   december 31, 2017

   Ik genoot er ook ontzettend van! 🙂

 7. Beantwoorden

  Marrit (niet Leenstra)

  december 5, 2017

  Hoi Marrit. Wat gaat het lekker zeg, ga zo door en straks in SLC nog een paar tienden eraf (no pressure).
  Groetjes van andere Marrit

  • Beantwoorden

   Marrit Leenstra

   december 31, 2017

   Dank je wel! Een mooie snelle tijd straks in Korea lijkt mij wel wat!

Geef een reactie

Marrit Leenstra
- Schaatsster en olympisch gouden medaille winnaar -

Hi, ik ben Marrit. Wat leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn website en blog. Hier kun je van alles vinden over mijn trainingen, mijn progressie en resultaten, maar via mijn blogs zal ik je ook op de hoogte houden van ‘de rest van mijn leven’! Want hoewel mijn leven draait om het schaatsen, is er uiteraard méér! Heb je een brandende vraag naar aanleiding van mijn blogs, laat dan even een reactie achter. Mocht je interesse hebben in sponsoring of een interview willen aanvragen, dan kun je altijd contact met me opnemen via de contactpagina. Wil je meer weten over mij, kijk dan verder op mijn website!

Laatste Blogs
Instagram
Instagram has returned invalid data.

Volg mij!

Sponsors

enie-marrit-leenstra-blog

enie-marrit-leenstra-Trentino

marrit-leenstra-rudy-project

logo_Suunto

logo_CamelBak