Sprongen in Calgary
Enie.nl blog

Inspiratie!

Door op december 7, 2017

Het is jullie vast niet ontgaan dat afgelopen maand de nieuwe film van Al Gore in Nederland in première is gegaan. Wellicht hebben jullie hem zelfs al gezien? Zelf heb ik helaas nog geen tijd gehad om naar de bioscoop te gaan, maar deze documentaire staat zeker op mijn “watchlist”.  In “An Inconvenient Sequel: Truth to Power” laat Al Gore namelijk tien jaar na de eerste film zien hoe dicht we bij een ware energierevolutie zijn. Natuurlijk zal er vast ook wel in te zien zijn wat er gebeurd als we niets doen, maar deze nieuwe film belooft veel meer over oplossingen te gaan en over hoe wij, de gewone mensen, een onderdeel van die oplossing (kunnen) zijn.

Inspiratie in Calgary

Zelfs al zonder de film zelf gezien te hebben vind ik dit een inspirerende boodschap. Nou is het zo dat ik op moment van schrijven in Calgary ben voor de derde worldcup en dat de ijsbaan onderdeel is van de universiteitscampus. Dit is dus sowieso al een erg inspirerende omgeving. Je hebt hier bijvoorbeeld een hele mooie bibliotheek, maar ook een boekenwinkel waar je veel interessante boeken kunt vinden. Op de geologie en milieusectie vond ik bijvoorbeeld de boeken “Eco Thrifty” van Deborah Niemann en “This Crazy Time” van Tzeporah Berman.

Simpele Ideeën

In Eco Thrifty staan heel veel simpele ideeën om milieuvriendelijker te leven. Voorbeelden hiervan zijn het zelf maken van verzorgings- en huishoudproducten zodat die ten eerste niet de hele wereld over worden getransporteerd en je ten tweede zeker weet dat er geen gekke chemicaliën voor zijn gebruikt. Maar in het boek worden ook kleine dingen beschreven, zoals het niet voorspoelen van de vaat, kamerplanten in je woning zetten (NASA raadt 15-18 planten aan), eigen groenten verbouwen, soep maken van restjes en natuurlijk geen wegwerp producen gebruiken. Dit laatste lijkt gemakkelijk, maar nu ik er weer wat beter op let, merk ik dat ik bijvoorbeeld meer Starbucks bekers weggooi dan me lief is!

Anderen inspireren

Uiteraard zijn dit maar kleine dingen. De grote klappers worden gemaakt wanneer we anderen kunnen inspireren ook milieuvriendelijker te leven of de beleidsmakers om regels aan te passen. Mijn tweede boek “This Crazy Time” gaat over het laatste. Tzeporah Berman staat bekend als milieuactiviste die onder meer co-directeur van het Wereldwijde Klimaat en Energie Programma van Greenpeace International was en strijdt tegen boskap en teerzand exploitatie in Canada. In dit boek belooft ze uit te leggen hoe en waarom ze aan bepaalde campagnes en protesten heeft meegewerkt, wat werkte en vooral ook niet werkte. Ik ben heel benieuwd!

Dus? Wat gaan we doen?

Terug naar mezelf. Wat zou ik kunnen doen? Natuurlijk probeer ik mijn sponsor Enie.nl te helpen zoveel mogelijk mensen de voordelen van zonenpanelen ten opzichte van fossiele brandstoffen te laten zien. Maar wat kan ik nog meer doen? Dit is het lastige. We worden geïnspireerd en vervolgens weten we niet wat we kunnen doen. Herken je dat? Super vervelend! Zelf ben ik aan het broeden op een app om mensen te helpen milieuvriendelijke keuzes te maken. Ik moet nog een eindopdracht maken voor mijn minor programmeren van mijn studie Future Planet Studies en wellicht kan ik deze opdracht gebruiken om iets te maken wat andere mensen kan inspireren. Dan heeft Al Gore dat alvast voor elkaar gekregen! Wat ga jij doen?

TAGS

november 9, 2017

Gerelateerde blogs
6 reacties
 1. Beantwoorden

  Krijn van Lienden

  december 7, 2017

  Beste Marrit, die kamer planten lijken me wel een idee, al begrijp ik niet precies wat het voordeel ervan is. Ik heb er nu twee. Zelf probeer ik af waswater twee keer te gebruiken. De eerste keer voor de vaat en dan voor iets wat wel schoon moet, maar niet zo secuur. Veel succes dit weekend. Hartelijke groet, Krijn

 2. Beantwoorden

  jan-willem

  december 7, 2017

  Op het dak heb ik solar om warm water op te slaan, daardoor spaar ik aardgas.
  is ondertussen 10 jaar oud en werkt prima, helaas is er niet altijd zon, dan zou het nog veel beter zijn.
  toen een raam door een deur werd vervangen, 3 dubbel geisoleerd glas
  naast de verwarming een kachel om hout te stoken, geen open haard maar een gesloten kachel, hierover bestaan discussies, ist het schoon/goed?
  ik vind van wel, want het groeit nu en wordt gebruikt.
  verder een waterspaardouche, ja er zijn verschillende mogelijkheden om ook op kleine schaal wat te doen

  groetjes Jan-Willem en van hieruit (zuid duitsland) veel plezier en succes in salt lake 🙂

 3. Beantwoorden

  Arie

  december 9, 2017

  Beste Marrit,
  Het is zo belangrijk om steeds weer attent te blijven. Afgelopen jaar zonnepanelen laten installeren. Daarbij ook weer eens extra gekeken naar de standen van de cv.
  Toch blijf het noodzaak om elkaar wakker te houden.
  Overigens, wat straal jij momenteel veel energie uit bij de schaatstoernooien.
  Blijf positief doorgaan richting de OS. Veel succes!
  Hartelijke groet,
  Arie

 4. Beantwoorden

  Egon

  december 9, 2017

  Water probeer ik nooit te verspillen, ook met minder schoon water kun je veel losweken. Ik rijd geen auto (alles met de fiets) tenzij het echt niet anders kan. Dus geen kleine stukjes. Verder wat minder vaak vlees eten, en op kantoor koffiebekers (ik wel ; )) hergebruiken. Petje af voor die rit vandaag. Je leek zelf teleurgesteld…je had gedacht Takagi te kloppen misschien. Wat veel belangrijker is: je levert weer een zeer goede rit af. Je hebt echt alle reden om het olympische jaar zeer zonnig tegemoet te zien. Count your blessings…je bent zo góed Marrit!!
  Groet! Egon

 5. Beantwoorden

  jan-willem

  december 24, 2017

  Hallo Marrit,

  Heel veel succes de komende dagen 🙂

  Groetjes Jan-Willem

 6. Beantwoorden

  Marrit Leenstra

  december 31, 2017

  Wat super om te horen dat iedereen zo zijn best doet! Nieuwe ideeën zijn uiteraard altijd welkom! (Overigens nam ik de na deze blog altijd mijn eigen beker mee naar de starbucks, even afwassen en je hebt geen afval meer!)

Geef een reactie

Marrit Leenstra
- Schaatsster en olympisch gouden medaille winnaar -

Hi, ik ben Marrit. Wat leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn website en blog. Hier kun je van alles vinden over mijn trainingen, mijn progressie en resultaten, maar via mijn blogs zal ik je ook op de hoogte houden van ‘de rest van mijn leven’! Want hoewel mijn leven draait om het schaatsen, is er uiteraard méér! Heb je een brandende vraag naar aanleiding van mijn blogs, laat dan even een reactie achter. Mocht je interesse hebben in sponsoring of een interview willen aanvragen, dan kun je altijd contact met me opnemen via de contactpagina. Wil je meer weten over mij, kijk dan verder op mijn website!

Laatste Blogs
Instagram
Instagram has returned invalid data.

Volg mij!

Sponsors

enie-marrit-leenstra-blog

enie-marrit-leenstra-Trentino

marrit-leenstra-rudy-project

logo_Suunto

logo_CamelBak